Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

30. 11. 2023. 09:10 >> 09:12

PREDSTAVLjEN PROTOKOL NADZORA

Pratiće osobe sa dijabetesom kroz sistematske preglede

Savjetovališta za dijabetes domova zdravlja će biti okosnica Programa protokola nadzora nad dijabetesom i faktorima rizika u Crnoj Gori u kome je dijabetičar centralna figura zdravstvene zaštite, piše u saopštenju Instituta za javno zdravlje.

Oni su uz podršku Ministarstva zdravlja u saradnji sa Medical CG organizovali predavanja za zdravstvene radnike i saradnike u okviru kojeg je predstavljen novi Program protokola nadzora nad dijabetesom i faktorima rizika u Crnoj Gori, koji je osmislio, izradio i dizajnirao tim zaposlenih u IJZCG.

“Program protokola nadzora nad dijabetesom i faktorima rizika bazira se na godišnjem sistematskom pregledu oboljelog od dijabetesa u savjetovalištu za dijabetes. Funkcionisanje Programa ostvaruje se upotrebom aplikacije softvera sistematskog pregleda oboljelog od dijabetesa, te ima za cilj unapređenje praćenja osoba sa dijabetesom kroz sistematske preglede. Sistematski pregled obuhvata anketu, laboratorijske analize i pregled”, piše u saopštenju.

Zdravstvenu pomoć zbog dijabetesa je u 2013. godini ostvarilo preko 22.000 oboljelih osoba u Crnoj Gori, dok se 2022. godine zbog dijabetesa ljekarima obratilo skoro 28.000 oboljelih.

“Na ovaj broj nažalost moramo dodati između 15.000 i 23.000 oboljelih osoba kojima dijabetes još nije otkriven. Obim ugroženosti crnogorskog društva sem broja oboljelih veoma jako ilustruju obrađeni podaci u Registru šećerne bolesti. Preko 90% oboljelih od dijabetesa u Crnoj Gori ima dijabetes tipa 2, dok od tipa 1 boluje oko 8% oboljelih. Analize podataka iz prijava Registra skreću pažnju da 80% oboljelih ima povećanu tjelesnu težinu dok je 40% fizički neaktivno”, piše u saopštenju.

Komplikacije dijabetesa ima oko 9% oboljelih u trenutku kad im se dijabetes otkrije.

“Podaci iz prijava se odnose na vrijeme kad je postavljena dijagnoza dijabetesa i određuju karakteristike obolijevanja od dijabetesa u Crnoj Gori unazad skoro 70 godina pa do danas. Nažalost negativne navike i tradicije u društvu koje utiču na zdravlje i dalje ostaju duboko ukorenjenje, tako da je 8% (252) novooboljelih od dijabetesa u 2021. godini bilo hospitalizovano zbog dijabetesa ili kardiovaskularne bolesti”, navode iz IJZCG.

Važan segment programa je automatski prenos informacija o terapiji, komplikacijama dijabetesa i laboratorijskim nalazima iz sistema primarne zdravstvene zaštite, što će značajno olakšati praćenje stanja pacijenata i poboljšati koordinaciju između različitih zdravstvenih ustanova.

“Ovako prikupljeni podaci će dati savremene godišnje indikatore zdravstvene zaštite oboljelih za što uspešnije sprovođenje zdravstvene politike.U cilju predstvaljanja novog Programa protokola nadzora nad dijabetesom i faktorima rizika u Crnoj Gori organizovane su tri radionice u Podgorici, Budvi i Bijelom Polju, kojima je prisustvovalo ukupno 224 učesnika”, zaključeno je iz IJZCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније