Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

04. 11. 2023. 13:20 >> 13:41
1

VIJESTI ODBILE DA OBJAVE REAGOVANjA

Žrtve klevete bez prava na odgovor

Televizija i Nezavisni dnevnik (ND) Vijesti odbili su da objave cjelokupno reagovanje savjetnice direktorice u Televiziji Crne Gore Vladane Vučinić, koje im je poslala nakon što su objavili prilog i tekst o navodnoj visini njene zarade. Osim toga su, navodi Vučinić, povrijedili Zakon o zaštiti ličnih podataka, jer su njen jedinstveni matični broj prikazali cjelokupnoj javnosti, zbog čega će se obratiti nadležnim institucijama. Ovo nije prvi put da ne objave reagovanje - u maju ove godine isto su učinili i sa potpredsjednikom SDP Bojanom Zekovićem koji se žalio na uvrede koje je na njegov račun u kolumni iznio direktor Vijesti Željko Ivanović, ali mu reagovanje nije objavljeno.

Televizija i ND Vijesti su 2. novembra objavili prilog i tekst u kome se navodi da Vučinić zarađuje 2. 500 eura. Kazali su da je autentičnost dokumenta koji posjeduju, potvrdilo više izvora, ali su naveli da potvrdu nijesu dobili od menadžmenta Javnog servisa.

Objavili lične podatke bez dozvole Vučinić

Vučinić je Portalu RTCG ispričala da je šokirana činjenicom da su je diskreditovali i o njoj iznijeli neistine, a da kao ugledni medij nijesu prihvatili da njeno reagovanje objave, već su isjekli samo dio koji su u Dnevniku prikazali.

“ Kao neko ko je godinama u manjoj ili većoj mjeri pisutan u medijima, posebno sam iznenađena da jedan “nezavisan” medij u čiji kredibilitet sam do juče vjerovala, može da objavi neku informaciju bez da je detaljno provjeri, istovremeno znajući da direktno može naštetiti osobi koju proziva, a koja je u tom slučaju samo kolateralna šteta. Da stvar bude gora, pošto je pomenuti medij prenio samo dio mog reagovanja, a dio koji im se nije dopao (jer je iskakao iz konteksta koji su oni htjeli), a koji sam im u cjelosti poslala i zamolila da objave, i to na način na koji me je u skladu sa novinarskom etikom sljedovao, dobila sam odgovor da će mi rado objaviti demanti, nakon što ga cenzurišem”, ispričala je Vučinić.

Vijesti su u tekstu iznijele i komentar članice Savjeta Javnog servisa Marijane Camović Veličković koja je oštro kritikovala Vučinić.

Nakon što su Vijesti od Vučinić zatražile da, cenzuriše demanti, ona navodi da bi “tu njihovu sugestiju možda i cijenila da su isti princip selektivnosti imali i za bivšu koleginicu Camović Veličković”.

“Čiju su izjavu (koja je obilovala neistinama, pokušaju moje profesionalne diskreditacije, a rekla bih i prijetnjama) iskoristili kako bi napravili medijsku konstrukciju posredstvom koje sam dva puna dana izložena svojevrsnom medijskom linču, kroz stotine negativnih komentara čitalaca i dobrog dijela javnosti”, istakla je Vučinić.

Ona je od tog medija dobila obrazloženje da joj neće objaviti cjelokupno reagovanje jer su dio već preuzeli sa Portala Javnog servisa, čime su, kako smatraju, ispoštovali član 52 Zakona o medijima, stav 4 koji kaže da je urednik dužan da objavi odgovor ili ispravku na objavljeni medijski sadržaj, osim ako “je već objavljen odgovor ili ispravka na isti medijski sadržaj ili je u istom mediju, u drugom medijskom sadržaju (intervju, izjava i drugo), po zahtjevu ovlašćenog lica već objavljena reakcija iste sadržine kao podneseni odgovor ili ispravka”.

Međutim, Vučinić kaže da su istrgli samo jedan dio koji je neopaženo prošao.

“Uz sve to, u sklopu emitovanja dijela mog reagovanja na TV Vijesti (koje je sigurno pratilo više desetina hiljada gledalaca), prikom prikazivanja “mog spornog aneksa” nisu zaštićeni moji lični podaci odnosno moj jedinstveni matični broj (JMB), čime su TV Vijesti grubo prekršile član 10 i član 13 Zakona o zaštiti ličnih podataka, te ću naknadu nanijete štete tražiti pred nadležnim institucijama”, ističe Vučinić.

Za kraj, zaključuje da razumije “razne interese”, ali da smatra da sve to “nije bilo ni džentlmenski, ni čojski, a ponajmanje etički”.

Zeković odgovor na kolumnu objavio na sajtu partije

Ovo nije prvi slučaj da Vijesti ne objavljuju reagovanja.

Potpredsjednik SDP Bojan Zeković požalio se u maju ove godine na, kako je naveo, uvrede koje je na njegov račun u kolumni iznio direktor Vijesti Željko Ivanović i na to da njegovo reagovanje nije objavljeno u tom mediju.

Uredništvo je u tom slučaju, kategorično odbilo da objavi njegov odgovor pa je Zeković to učinio na sajtu SDP-a.

Kolumna je medijski sadržaj, a Zakon o medijima, u članu 48 garantuje da svako na koga se odnose informacije koje mogu da povrijede njegovo pravo ili interes, ima pravo da od glavnog urednika zahtijeva da objavi odgovor kojim se pobijaju, dopunjuju ili ispravljaju neistinite, nepotpune ili netačno prenijete informacije, bez naknade.

Iako u članu 52 tog Zakona, postoje izuzeci, kolumna je medijski sadržaj i zavisno od konteksta u kome je pomenuta osoba, treba reagovati u skladu sa Zakonom.

Zeković se tada žalio Ombudsmanki ND Vijesti Pauli Petričević, ali je ona tu žalbu odbacila, jer je prestao da učestvuje u medijaciji.

“Smatram da je problem u vezi sa kojim ste se obratili izuzetno važan i učestao, a to je da čitaoci imaju, rekla bih, značajnih poteškoća sa objavljivanjem odgovora i ispravke, a da od uredništva ne dobijaju uvijek dovoljno sadržajne i konkretne informacije u vezi sa razlozima iz kojih njihova ispravka/odgovor ne mogu biti objavljeni, osim pozivanja na par članova Zakona o medijima koji regulišu pravo na ispravku i odgovor što, kako dosadašnja praksa pokazuje, najčešće nije dovoljno”, navela je Petričević, između ostalog u odgovoru Zekoviću.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније