Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

09. 10. 2023. 15:50 >> 15:51

ISTRAŽIVANjE

IMCG: Kodeks novinara Crne Gore zastario

Kodeks novinara koji prihvataju svi mediji u Crnoj Gori zastario je i ne daje jasne smjernice medijima kako da se izbore sa izazovima u digitalnom okruženju, pokazalo je istraživanje Instituta za medije (IMCG).

boxPluginImgIz IMCG saopštili su da je istraživanje pokazalo da mediji nemaju etičke smjernice kako da urede važna pitanja poput moderacije sadržaja i upravljanja društvenim mrežama, borbe protiv dezinformacija i provjere istinitosti u reklamnom sadržaju.

IMCG je, kako su naveli, analizirao sadržaj etičkih dokumenata koja se odnose na medije, razgovarao sa novinarima, medijskim ombudsmanima, predstavnicima regulacije i samoregulacije, medijskim ekspertima i ispitivao potrebu za unapređenjem Kodeksa novinara Crne Gore.

Istraživanje IMCG pokazalo je da je medijskoj sceni potrebna jača samoregulacija, koja ima autoritet da ukaže na propuste i da da smjernice kako da se unaprijedi kvalitet izvještavanja.

Iz IMCG rekli su da medijski ombudsmani privatnih medija i samoregulatorno tijelo primaju relativno mali broj žalbi i da uglavnom izostaje njihovo proaktivno djelovanje.

„Njima je potrebno više resursa za unapređenje rada, za bolju promociju i veću vidljivost“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, u slučaju ombudsmanke Radio Televizije Crne Gore, potrebna veća podrška menadžmenta te medijske kuće, kako bi ona mogla da izgradi autoritet i bude pouzdana adresa kojoj se građani obraćaju u zaštiti svojih prava.

Iz IMCG rekli su da dio sagovornika u istraživanju, iako svjesni političkog ambijenta i sve izraženijeg udaljavanja unutar same medijske zajednice, smatra da treba razmotriti nove modele za stvaranje jače samoregulacije.

„Uz podršku međunarodne zajednice i medijskih organizacija, treba pokrenuti raspravu o mogućem formiranju jedinstvenog, profesionalnog samoregulatornog tijela“, jedan je od zaključaka istraživanja.

Iz IMCG kazali su da država posljednjih godina finansijski pomaže samoregulaciju u medijima i da se u procesu izmjena medijskih zakona najavljuje i uvođenje obaveze za medije da razviju samoregulatorne mehanizme, kao preduslov za podršku države kroz Fond za medijski pluralizam.

Istraživanje IMCG je pokazalo da crnogorskim propisima u oblasti medija tek predstoji uskađivanje s evropskim zakonodavstvom.

Zato je, kako su rekli iz IMCG, neophodno pokrenuti rasprava o izmijenjenoj Direktivi o audiovizuelnim uslugama, Aktu o digitalnim uslugama i Predlogu evropskog akta o slobodi medija o kojima se intenzivno raspravlja u zemljama Evropske unije.

„Kao i o drugim važnim pitanjima za medijsku zajednicu, poput novih oblika monetizacije medijskog sadržaja, uticaja algoritama na održivost medija, kao i uticaja vještačke inteligencije na rad novinara i kvalitet sadržaja“, naveli su iz Instituta.

IMCG je istraživanje sproveo u okviru projekta „Naši mediji: Inicijativa za unapređenje medijske pismenosti, dijalog i aktivizam“.

Projekat se sprovodi u saradnji s Mrežom za profesionalizaciju medija Jugoistočne Evrope i njenim članicama Mediacentar Sarajevo, Albanski medijski institut, Makedonski institut za medije, Novosadska novinarska škola, Mirovni institut i Bianet, partnerom izvan mreže Vijećem za štampu Kosova, i uz finansijsku podršku Evropske komisije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније