Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

10. 05. 2023. 18:17 >> 18:17

DRŽAVNA IMOVINA

Ugovori sa "Novom Pobjedom" i Institutom za medije pod lupom inspekcije

Ministarstvo finansija i Uprava za državnu imovinu i katastar provjeravaju kako je kompaniji "Nova Pobjeda" ustupljen ekskluzivni prostor u državnom objektu u Podgorici, kao i na koji način je potpisan ugovor kojim je državna imovina ustupljena Institutu za medije Crne Gore. Državni organi su pokrenuli postupak radi utvrđivanja svih okolnosti, potvrđeno je našem portalu, ali više detalja zasad nije poznato. Na naše upite dokle se stiglo sa provjerama, nije odgovoreno.

Postupak provjerila pokrenula je Direkcija za inspekcijski nadzor nad državnom imovinom, koja djeluje u okviru Ministarstva finasija.

Da kompanija "Nova Pobjeda" koristi nezakonito već skoro osam godina prostor u državnoj zgradi u Bulevaru revolucije 15 u Podgorici, zahvaljujući odluci ranijeg rukovodstva Uprave za imovinu. Portal RTCG objavio je to krajem marta. Prostor gdje se, između ostalog, nalazi ta štamparija ovog lista dat je firmi "Nova Pobjeda" 2015. godine bez naknade, bez zaključka Vlade i neposredno, što su nam potvrdili tada u Upravi za državnu imovinu i katastar. Taj prostor "Nova Pobjeda" koristi i danas, skoro osam godina kasnije, a plaća samo troškove tekućeg održavanja iako se radi o ekskluzivnoj lokaciji. Za to vrijeme, država troši milione na zakup prostora za potrebe svojih institucija.

Ovakav ugovor Vlade i "Nove Pobjede" izaziva i ozbiljne sumnje da se radi o kršenju Zakona o državnoj imovini, jer je davanje državne imovine bez naknade jedino predviđeno između Vlade Crne Gore i opština.

Ugovor je potpisao raniji direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović, koji u martu, a nije kasnije, nije odgovorio na pitanja našeg portala o detaljima tog pravnog posla. Nijesu samo privatne firme korisnici državne imovine bez naknade, ona je u nekim slučajevima ustupana i nevladinim organizacijama. 

Posebno je zanimljiv primjer imovine države na adresi Svetog Petra Cetinjskog 9, u samom centru Glavnog grada. Tu su, između ostalog, smješteni Ferijalni savez Crne Gore i Institut za medije Crne Gore (IMCG). Iz Instituta za medije su kazali u martu da je ugovor potpisan 2012. godine.

"Što se tiče vašeg pitanja, IMCG koristi prostorije na osnovu ugovora iz 2012. godine. Mjesečna naknada iznosi 330 eura i ona je u skladu s ugovorom kompenzovana za ustupanje prostorija IMCG za organizovanje obuka vladinim službama za odnose s javnošću i davanja usluga istraživanja javnog mnjenja za potrebe Vlade Crne Gore", pisalo je u odgovorima iz Instituta na naša pitanja.

Ministarstvo evropskih poslova (MEP) upozorilo je ranije Vladu da štamparija "Pobjede" u staroj zgradi "Pobjede" u Podgorici izaziva potencijalnu opasnost od potpunog kolapsa elektro-instalacija u zgradi i požara. Zato je zatražena reakcija Vlade.

U Ministarstvu evropskih poslova ozbiljno su zabrinuti zbog stanja sigurnosti u objektu u kome se nalazi "Pobjedina" štamparija. Kako se navodi u Informaciji MEP-a dostavljenoj Vladi, u staroj zgradi "Pobjede" i sada je smještena štamparija "Pobjede", koja prijeti zdravlju zaposlenih.

Ministarstvo evropskih poslova (ranije Kancelarija za evropske integracije) se od 2017. godine nalazi u staroj zgradi dnevnog lista "Pobjeda", u Bulevaru revolucije 15 u Podgorici. U zgradi su, osim Ministarstva, smještena i dva sektora Generalnog sekretarijata Vlade i to Sektor za strateško planiranje i koordinaciju politika Vlade i Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja EU, kao i dio službi dnevnog lista "Pobjeda" sa štamparijom i državne kompanije Montenegro Bonus.

Tragom ove informacije, obratili smo se Upravi za katastar i državnu imovinu pitanjima o korišćenju ovog prostora, odakle su nam odgovorili da je kompaniji "Nova Pobjeda doo" prostor dat u zakup, bez naknade, a pritom nije zaključen po nekom Zaključkom Vlade Crne Gore i zaključen je neposredno.

Iz Uprave za državnu imovinu i katastar tvrde da ugovor o zakupu predmetnih prostora nije potpisan po nekom Zaključku Vlade Crne Gore. A uz to je zaključen i neposredno.

"Shodno mišljenju Ministastva finansija iz 2020.godine, a koje je dostavljeno nekadašnjoj Upravi za imovinu, ne propoznaje se mogućnost davanja na korišćenje bez naknade državne imovine nevladnim organizacijama, niti fizičkim ili pravnim licima. Takva mogućnost davanja državne imovine bez naknade je jedino predviđena između Vlade Crne Gore i Opština (član 33 i 35 Zakona o državnoj imovini). Takođe Zakon o državnoj imovini ne prepoznaje ni kriterijume na osnovu kojih bi se mogla državna imovina dati na korišćenje bez naknade", pojasnili su iz Uprave za imovinu.

Navedenom mišljenju, ističu, ide u prilog ishod inspekcijskog nadzora Direkcije za inspekcijski nadzor nad državnom imovinom.

"Koji je bio krajem 2022.godine, i ukazano je Upravi za katastar i državnu imovinu da mora otkloniti nepravilnosti koje se odnose na davanje na korišćenje državne imovine bez naknade iz prethodnog perioda, a u skladu sa Zakonom o državnoj imovini", saopštili su iz ove uprave.

Novac iz državnog budžeta za kupovinu nekretnina i zakup poslovnog prostora od 2016. godine do 2019. godine (u vrijeme dok je važio ugovor o zakupu objekta za potrebe "Nove Pobjede") prema podacima MANS-a u iznosu od 9,5 miliona slili su se uglavnom na račune kompanija Čelebić, Cijevna komerc, Bemaks i BB solar.

U nekim slučajevima država je papreno plaćala zakup za potrebe nekih državnih institucija pojedinicima odveć poznatim u biznisu ili politici. Od toga je godinama dobro prihodovao biznismen Aco Đukanović. Svojevremeno je iznajmio Vladi preko 1.000 kvadratnih metara u Ulici Kralja Nikole dva, gdje su bile smješetene državne institucije Zavod za metrologiju i Agencija za zaštitu ličnih podataka. Uz to je utvrđeno da je svojevremeno Zavod za metrologiju Đukanoviću plaćao  10.700 eura mjesečno za zakup poslovnog prostora.

Za zakup objekata i poslovnog prostora Uprava za imovinu 2018. godine potrošila je čak 4,7 miliona eura, a zbog činjenice da nema sređenog registra državne imovine, javnosti je nedvoljno poznat podatak koliko nekretnina je u vlasništvu države.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније