Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

25. 10. 2023. 06:37 >> 06:36
2

ZAŠTITNIK DRŽAVNE IMOVINE

Država tužila "Novu Pobjedu", traži iseljenje i naknadu izgubljene dobiti

Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore pokrenuo je tužbu radi iseljenja kompanije 'Nova Pobjeda' iz prostorija u zgradi Ministarstva evropskih poslova u Podgorici, a najavio je i da će pokrenuti postupak naknade izgubljene dobiti nakon što izdejstvuje usvajajuću odluku suda. To je za Portal RTCG potvrdila Bojana Ćirović, Zaštitnica imovinsko pravnih interesa Crne Gore. Što se tiče drugog zanimljivog slučaja sumnjivog korišćenja državne imovine, koji se odnosi na Institut za medije Crne Gore, inspekcijski nadzor je u nadležnosti Direktorata za inspekcijske poslove u Ministarstvu finansija.

Portal RTCG već je pisao da kompanija "Nova Pobjeda" koristi nezakonito već osam godina prostor u državnoj zgradi u Bulevaru revolucije 15 u Podgorici, zahvaljujući odluci ranijeg rukovodstva Uprave za imovinu. Prostor gdje se, između ostalog, nalazi ta štamparija ovog lista, dat je firmi "Nova Pobjeda" 2015. godine bez naknade, bez zaključka Vlade i neposredno, što su nam u martu ove godine potvrdili u Upravi za državnu imovinu i katastar.

Za taj prostor "Nova Pobjeda"  plaća samo troškove tekućeg održavanja iako se radi o ekskluzivnoj lokaciji. Za to vrijeme, država troši milione na zakup prostora za potrebe svojih institucija. 

Ministarstvo evropskih poslova (MEP) upozorilo je ranije Vladu da štamparija "Pobjede" u staroj zgradi "Pobjede" u Podgorici izaziva potencijalnu opasnost od potpunog kolapsa elektro-instalacija u zgradi i požara. Izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog stanja sigurnosti u objektu. 

Kako je Bojana Ćirović kazala u izjavi za Portal RTCG, Zaštitnik imovinsko-pravnih intersa Crne Gore nije dobio nalog da iseli "Novu Pobjedu" jer to i nije nadležnost Zaštitnika, već Uprave za katastar i državnu imovinu, shodno članu 20 Zakona o državnoj imovini.

"Uprava za imovinu nam je dostavila dokumentaciju vezanu za ovaj pravni posao, te nakon traženja dopune iste, Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa je u skladu sa zakonskim propisima ustanovio da se radi o ništavim pravnim poslovima, pa je i pokrenuo tužbu radi iseljenja 'Nove Pobjede' iz tih prostorija, predaju istih u posjed, dok će pokrenuti i postupak naknade izgubljene dobiti nakon što izdejstvuje usvajajuću odluku suda. Tužba je jedini zakoniti način da se 'Pobjeda' iseli iz predmetnih prostorija, dok je Zaštitnik sugerisao Upravi da 'Pobjedu' pozove da dobrovoljno napusti prostorije, kao način bržeg rješavanja njihovog nezakonitog boravka u istima, a ujedno bi i 'Pobjeda' imala manje troškove oko iseljenja i sjutra sudskih troškova", navela je Ćirović.

Po njenoj tvrdnji, iz izvještaja Uprave za katastar i državnu imovinu, dostavljenih Ugovora i Aneksa, proizilazi da je u konkretnom slučaju zaključen Ugovor o zakupu, koji je izmijenjen Aneksom, a predmet istog je bio opisno određen kao dio poslovnog prostora u objektu na kat. parceli 1306 iz LN 183 KO Podgorica.

"Površine 2.199 m2, odnosno 65 odsto navedene površine, da bi Aneksom od 15. maja 2018. godine, predmet zakupa bio određen na 30 odsto od navedene površine kat. parcele 1306, a u članu 4 Aneksa, ugovoreno je da osnovni ugovor ostaje na snazi do 1. decembra 2021. godine. Ni osnovni Ugovor, ni Aneks istog, nijesu zaključeni u formi i na način propisan odredbom iz člana 639 Zakona o obligacionim odosima, što ih čini ništavim pravnim poslovima u smislu odredbe iz člana 101 istog zakona, pri čemu je zaključenje istih izvršeno suprotno i odredbama Zakona o državnoj imovini i Uredbe o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovni, što upućuje i na nezakonito raspolaganje državnom imovinom. Predmetno raspolaganje nije bilo čak ni predmet odluka subjekta zakonom određenog za raspolaganje državnom imovinom - Vlade Crne Gore, što dodatno potvrđuje da 'Nova Pobjeda' predmetne posebne djelove u objektu, drži i koristi nezakonito, to jest, bez pravnog osnova. Zaštitnik je dostavio predmetnu tužbu Upravi i ukazao na cjelishodnost da pozove 'Novu Pobjedu' da u primjerenom roku oslobodi predmetne prostorije od stvari i lica", predočila je Ćirović. 

Što se tiče pitanja da li je postojao rok za iseljenje "Nove Pobjede" do 26. septembra 2023. godine, Zaštitniku nije poznato osim da je ministar finansija Aleksandar Damjanović ranije dao uputstvo Upravi da se ostavi primjereni rok za iseljenje.

Posebno je zanimljiv primjer imovine države na adresi Svetog Petra Cetinjskog 9, u samom centru Glavnog grada. Tu su, između ostalog, smješteni Ferijalni savez Crne Gore i Institut za medije Crne Gore (IMCG). Iz Instituta za medije su našem portalu kazali da je ugovor potpisan 2012. godine.

"Što se tiče vašeg pitanja, IMCG koristi prostorije na osnovu ugovora iz 2012. godine. Mjesečna naknada iznosi 330 eura i ona je u skladu s ugovorom kompenzovana za ustupanje prostorija IMCG za organizovanje obuka vladinim službma za odnose s javnošću i davanja usluga istraživanja javnog mnjenja za potrebe Vlade Crne Gore", piše u ranijim odgovorima iz Instituta na naša pitanja.

O svemu je upoznat Generalni sekretarijat Vlade, a inspekcijski nadzor o ugovoru Vlade i IMCG je u nadležnosti Direktorata za inspekcijske poslove u Ministarstvu finansija.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније