Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Портал РТЦГ

10. 08. 2023. 07:09 >> 09:09

ZORAN VUJAČIĆ

Poštovati prezumpciju nevinosti do okončanja postupka

I nadležne državne institucije i mediji moraju se pridržavati prezumpcije nevinosti te koristiti samo inicijale osumnjičenih do okončanja sudskog postupka, saopštio je član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Zoran Vujičić.

Vujičić je govoreći o prezumpciji nevinosti kazao da na osnovu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti nadležnim državnim institucijama nijesu potrebne da imaju saglasnosti lica čiji se podaci objavljuju.

"Međutim, ono što je jako važno da znamo jeste da se nadležne državne institucije moraju pridržavati prezumpcije nevinosti i do okončanja samog postupka, odnosno, do eventualne pravosnažnosti trebale bi sve nadležne institucije da koriste inicijale osumnjičenog lica. Ovo se takođe odnosi i na medije koji bi tokom informisanja trebalo da objavljuju inicijale odnosno da se uzdržavaju da objavljuju adresu stanovanja, odnosno sve lične podatke koje će to lice dodatno targetirati", podcrtava Vujačić za Građansku alijansu.

Prethodno je Portal RTCG pisao o krivičnoj odgovornosti djece, kao posebno ranjive kategorije. Tada je advokat Dalibor Kavarić, između ostalog, kazao da je neophodno veoma oprezno pristupiti potencijalnom pomjeranju krivične odgovornosti kod djece. 

"Kada je u pitanju krivična odgovornost, tu moramo voditi računa o elementima uračunljivosti i vinosti kao osnovnim elementima krivičnog djela i tome da li je dijete ispod 14 godina starosti objektivno krivično-pravno odgovorno, u smislu da li je uračunljivo, da li može da shvati značaj krivičnog djela i upravlja postupcima, kao i da li ima subjektivni odnos prema djelu", kazao je advokat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније