Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ A.B. ]

03. 08. 2023. 17:07 >> 17:19

POSTUPAK NIJE ZAVRŠEN

Vojnici sa Miholjske prevlake još će čekati na stanove

Ministarstvo odbrane u Vladi Crne Gore saopštilo je da nije u mogućnosti da riješi stambeni status pripadnika bivše Vojske Jugoslavije, koji koriste 13 bungalova na Miholjskoj prevlaci kod Tivta.

Ovi bungalovi koji se nalaze u okviru vojnog kompleksa "Ostrvo cvijeća“.

Pripadnici bivše Vojske Jugoslavije su 90-tih godina izbjegli u Crnu Goru, nastanili se tada na Miholjskoj prevlaci i od tada žive sa porodicama u bungalovima koji se nalaze u okviru pomenutog vojnog kompleksa.

U dokumentu koji je objavila Vlada, Ministarstvo odbrane navelo je da je u ovaj postupak potrebno uključiti i druge državne organe, kako bi izgradnja stanova bila finalizirana.

"I to obrazovanjem interresornog radnog tima koji će predložiti način rješavanja ovog pitanja", piše u dokumentu. 

Podsjetimo, u neposrednoj blizini bungalova na Miholjskoj prevlaci nalazi se pravoslavni manastir Arhangela Mihaila, u okviru Mitropolije crnogorsko-primorske. Mitropolija je, prema ugovoru sa ranijim Ministarstvom odbrane 2002. godine državi ustupila parcele u Lastvi Grbaljakoj a zauzvrat je dobila dio vojnog komleksa na prevlaci. 

No, Mitropolija je prije nekoliko godina pokrenula postupak pred Osnovnim sudom u Kotoru, protiv Države Crne Gore kako bi se izvršio Ugovor o zamjeni nepokretnosti, jer ustupljeni dio vojnog kompleksa još nije postao njihovo vlasništvo. Ugovorom se precizira da se Mitropoliji crnogorsko-primorskoj prenese u posjed dio vojnog kompleksa u koji spadaju pomenuti bungalovi. Da bi taj kompleks mogao da se preda Mitropliji, Ministarstvo odbrane je moralo prije toga da riješi stambeno pitanje porodica koje koriste objekte na prevlaci. 

Postupak pred Osnovnim sudom u Kotoru okončan je pravosnažnom presudom kojom je Ministarstvo odbrane obavezano da, shodno obavezi iz ugovora, riješi stambeni status bivših vojnika.

Taj resor je presudom obavezan da vojnike iseli iz bungalova, a prostor ustupi Mitropoliji crnogorsko-primorskoj. Ali obavezu da vojnicima i njihovim porodicama prije toga riješi stambeno pitanje, ministarstvo nije ispunilo. 

Bivši vojnici Vojske Jugoslavije koriste bungalove po rješenju tadašnje Komande Ratne mornarice i Komande garnizona Kumbor. Ranije su im apartmani bili dodijeljeni kao službeni stan ili nužni smještaj, u zakup na privremeno korišćenje. Tih godina nijesu zaključeni ugovori o korišćenju predmetnih bungalova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније