Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Туфик Софтић [ Portal RTCG ]

17. 07. 2023. 16:10 >> 16:13

PROJEKAT "CRNOGORSKE ISKRE"

Usluge psihoterapije u Beranama i Andrijevici dale rezultate

Nevladina organizacija “Crnogorska iskra” realizovala je proteklih devet mjeseci projekat “Očuvanje mentalnog zdravlja uz primjenu psihoterapije”, koji je, kako su kazali na današnjoj konferenciji, znatno doprinio unapređenju mentalnog zdravlja građana i građanki Berana i Andrijevice.

"Opšti cilj je bio poboljšanje kvaliteta života kod mladih, žena, muškaraca, osoba sa invaliditetom, starih i RE populacije, kako bi im se omogućilo zadovoljavajuće zdrastveno stanje, nezavisno funkcionisanje i kvalitetniji način života", rečeno je na konferenciji. 

Tokom ovog projekta u Savjetovalištu u Beranama i Savjetovalištu u Andrijevici, pružane su specijalizovane usluge psihoterapije za vulnerabilne korisnike.

Tretmani su pružani kroz seanse - individualne i grupne i suporativne tretmane, sve sa ciljem osnaživanja korisnika.

Kako su saopštili, jedna od prioritetnih projektnih aktivnosti projekta bila je obuka za predstavnike lokalnih institucija na temu „Psihoterapija- aktivna briga za mentalno zdravlje“.

„Tokom obuke Andrijana Radovanić predstavila je učesnicima usluge koje se u NVO Crnogorska iskra pružaju građanima, sa ciljem povećanja znanja i vještina u oblasti mentalnog zdravlja, ulozi i značaju psihoterapije kao aktivne brige za mentalno zdravlje. Stečena znanja pomoći će delegiranim predstavnicima institucija da prepoznaju korisnike koji imaju mentalne tegobe  i upute  ih u NVO Crnogorska iskra koja je licencirani pružalac usluga socijalne i dječije zaštite”, kažu u ovoj NVO.

Oni dodaju da su sve aktivnosti projekta uspješno sprovedene i uvjereni smo da su doprinijele -
smanjenju jaza između vulnerabilnih kategorija društva i opšte populacije, smanjenju predrasuda i stereotipa o mentalnoj higijeni svakog pojedinca i većem nivou informisanosti stanovništva o važnosti i značaju mentalnog zdravlja.

Tu je i unapređenje socijalnog položaja vulnerabilnih katagorija stanovništva, prevazilaženje stanja socijalne potrebe, dostizanje socijalne pravde, kao i smanjenje porodičnog nasilja uz uključivanje pojedinca u aktivan život u zajednici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније