Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

17. 06. 2023. 08:37 >> 08:52
1

MEDIA CENTAR

"Politički marketing treba potpuno izmjestiti iz informativnih TV emisija"

Politički marketing bi trebalo potpuno izmjestiti iz svake, a posebno iz centralnih informativnih emisija, i smjestiti ga u posebne emisije ili ga, makar, mnogo jasnije označiti kao politički marketing nego što se to do sada činilo najavnim špicama posebnih blokova, saopštili su iz Media centra.

Analiza koju je uradio Media centar pokazala je, kako su saopštili, da od 677 informativnih priloga objavljenih u centralnim informativnim emisijama pet televizijskih emitera sa nacionalnom pokrivenošću tokom izborne kampanje 533 nijesu rezultat novinarskog rada, već se radi o medijskom sadržaju koji spada u direktni politički marketing i ‘doturen’ je iz izbornih štabova političkih partija i koalicija radi objavljivanja, najčešće u tzv. izbornim blokovima.

Istakli su da je najveći broj priloga (177) objavila TV Vijesti, a zatim TVCG (163), TV Adrija (142), TV Nova M (105) i Prva TV (86).

"Prva TV i TV Adria su, prema mišljenju Media centra, favorizovale izbornu listu Za budućnost Crne Gore, kako po broju priloga koji pripadaju političkom marketingu, tako i kroz autorske, novinarske priloge, pri čemu je to kod TV Adria bilo naglašenije", navode iz Media centra.

Ostale posmatrane televizije su, kako su kazali, imale izbalansiran pristup.

Media centar je monitorovao centralne informativne emisije pet televizija sa nacionalnom pokrivenošću, od kojih je TVCG javni, a TV Vijesti, Prva TV, TV Nova M i Adria TV komercijalni emiteri. Monitoring je trajao od 19. maja zaključno sa 9. junom 2023, posljednjim danom izborne kampanje za prijevremene parlamentarne izborfe, održane 11. juna.

“Imajući u vidu da su centralne informativne emisije televizijskih emitera, bilo da su komercijalni ili javni, namijenjene prevenstveno vijestima i drugim novinarskim informativnim formama, takav pristup bi trebalo zadržati i u vrijeme izbornih kampanja i afirmisati novinarsko izvještavanje o kampanji na račun propagandnog sadržaja političkih partija i koalicija”, jedna je od preporuka Media centra.

Po mišljenju Media centra, “politički marketing bi trebalo potpuno izmjestiti iz svake, a posebno iz centralnih informativnih emisija, i smjestiti ga u posebne emisije ili ga, makar, mnogo jasnije označiti kao politički marketing nego što se to do sada činilo najavnim špicama posebnih blokova”.

Media centar je u analizi podsjetio na to da je Kodeks novinara/ki Crne Gore propisao da “prethodno montirani materijal koji dostave političke partije, treba koristiti samo onda kada nema drugog načina da se obezbjedi izvještaj o njihovim konkretnim aktivnostima ili skupovima”, kao i da je “korišćenje takvog materijala uvijek (je) potrebno adekvatno označiti”, ali da nijedna od monitorovanih televizija to činila, što znači da su kršile profesionalni kodeks.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније