Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 01. 2014. 07:56 >> 08:09
6

ĐORĐEVIĆ SIGURAN

Sukob između SPC i CPC riješiće vlast

Sociolog religije Mirko Đorđević ocijenio je da će aktuelni sukob između SPC i CPC u Crnoj Gori okončati crnogorski državni vrh.

 

On je kazao kako crkvama samo ostaje da igraju političku igru i pokušaju da se što više približe strukturama vlasti, navodeći kako su sve kombinacije moguće, "jer ovo nije crkveni sukob, već politički".

„U svim novostvorenim pravoslavnim državama poslije raspada Jugoslavije crkve nijesu duhovne institucije, već centri političke moći i vode svoju političku igru. Obje crkve se u Crnoj Gori, bez obzira što su pravno odvojene od države, postavljaju kao politički faktori“, rekao je Đorđević za Pobjedu.

Komentarišući navode da SPC u Crnoj Gori u Buljaricama gradi hotelski kompleks, Đorđević je rekao da sve zavisi od podrške države. On je rekao da se sve crkve, "zvale se one Mitropolija crnogorsko-primorska ili Crnogorska pravoslavna crkva ponašaju tako da žele da se što više približe državi".

„Sve zavisi kome će politički vrh dati podršku. Ima se utisak povremeno da dolazi do zbližavanja mitropolita Amfilohija i države, a da CPC ostaje u zapećku. To je politička igra i ishod ne možemo predvidjeti. Sve je moguće, jer između te dvije crkve nema dogmatskih razlika, pitanje je samo koju će država Crna Gora podržati“, zaključio je Đorđević.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније