Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

О.З. [ Anadolija ]

28. 10. 2022. 21:54 >> 21:59

PODGORICA

Ambasada Turske upriličila prijem povodom Dana Republike

Ambasada Republike Turske u Crnoj Gori priredila je večeras svečani prijem povodom 29. oktobra, turskog nacionalnog praznika Dana Republike i 99. godišnjice od osnivanja moderne države.

Prijemu, na kojem je priređen svečani koktel prisustvovao je veliki broj zvanica, predstavnika dipomatskog kora, ministarstava, lokalnih i državnih organa, privrednika, vjerskih organizacija i ostalih građana. Prijemu su između ostalih prisustvovali potpredsjednik Vlade Crne Gore Ervin Ibrahimović, brojni ministri i poslanici, kao i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

Svečanost je počela intoniranjem državnih himni Crne Gore i Turske, nakon čega je ambasadorka Songul Ozan pozdravila sve prisutne i zahvalila im se što danas dijele radost Turske povodom Dana Republike.

"Naša Republika je rezultat pobjede turskog rata za nezavisnost predvođenog Mustafom Kemalom Ataturkom, koji je zlatnim slovima upisan u svjetsku istoriju kao jedinstveni genije i vođa", kazala je Ozan.

Poručila je da je današnja Turska sastavni dio evroatlantskih institucija od svog osnivanja.

"Jedna je od najvažnijih i najaktivnijih članica mnogih institucija kao što su NATO, EC i OSCE. Takođe je jedan od najvećih ekonomskih partnera EU-a, gdje je naš strateški cilj punopravno članstvo", istakla je Ozan.

Ona je kazala da Turska zauzima prvo mjesto u svijetu po humanitarnoj i razvojnoj pomoći u odnosu na nacionalni dohodak.

"Ovom prilikom sa zadovoljstvom konstatujem da su naši odnosi sa Crnom Gorom, s kojom nas dijeli zajednička istorija i kultura te jake rodbinske veze, na odličnom nivou", rekla je Ozan.

Nacionalni praznik Dan Republike u Turske se obilježava 29. oktobra u znak sjećanja na proglašenje Republike Turske iz 1923. godine.

Republiku je proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika naroda skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika savremene Turske.

Jedan od najvećih nacionalnih praznika obilježava se nizom prigodnih manifestacija širom zemlje, uključujući i polaganje vijenaca u Anitkabiru, mauzoleju Ataturka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније