Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Aleksandra Dubak, TVCG ]

27. 04. 2022. 06:50 >> 06:51
3

STRUKA UPOZORAVA

Važno održavati fasade, zakazali mnogi

Javnost je uznemiro snimak iz podgoričkog lokala na kome je djevojčica za korak izbjegla pad mermerne ploča s fasade. Građani ocjenjuju da je gradnja u Crnoj Gori inače nekvalitetna, dok investitor Normal kompani ukazuje i na značaj održavanja zgrada.

“Kad se dese ovakvi slučajevi, kada su na neki način ugroženi životi ne možete da ne osjetite moralnu odgovornost. U principu postoje zakoni koji definišu održavanje zgrade, kojih se često etažni vlasnici ne pridržavaju, neću da kažem da je to u ovom slučaju, dok se ne utvrdi, ali svakako da je faza održavanja važna, kako bi te stambene zgrade bile bezbjedne” kazao je za TVCG Nemanja Nikolić iz „Normal company”.

Struka kaže da su u ovom slučaju zakazali mnogi.

“Odgovornost je svi onih koji su učestvovali u gradnji tog dijela konstrukcije i naravno onih koji to sada održavaju, to je po našem zakonu skupština etažnih vlasnika oni bi trebalo da brinu o zajedničkim djelovima zgrade, a to su, i krov i fasada i lifti i sve ono što je zajednička svojina”, ističe za TVCG Dragan Žarković, inženjer građevinarstva.

Etažni vlasnici nijesu htjeli pred kameru TVCG. U razgovoru su rekli da su u šoku, da će sve uraditi da njihove porodice budu bezbjedne i da očekuju da se utvrdi uzrok pada dijela fasade.

“Već danas je izvođač radova je na terenu, uradiće se analize, stanari će dobiti informaciju šta se desilo i koje su mogućnosti da se opasnost ponovi”, saopštio je Nikolić.

“Najgore ako samo pozovu izvođača tih radova te efasad i on samo sanira taj dio i na tome se sve završi. Najbolje bi bilo da se organizuje jedno nezavisno stručno vještačenje da se ispita kako je do toga došlo i da se ispita da li je i ostali dio fasade urađen na propisan način, da se ne desi da za nekoliko godina ponovo fasada počne da pada”, upozorava inženjer Žarković.

Zgrada stara 13 godina, urađena po najmodernijim standardima, kaže Žarković, ne bi trebalo da ima ovakve nedostatke.

Ipak, sagovornici TVCG kažu da osim propusta tokom radova, zemljotres i jak vjetar mogli su da utiču na pad mermernih ploča. Da se tako nešto ne ponovi, neophodno je utvrditi uzrok.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније