Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Igor Pejović ]

08. 03. 2022. 06:45 >> 20:40
1

POMAŽE UKRAJINCIMA

Podgoričanin "zanoćio" u Kijevu, "ide" i u Harkov i Donjeck

U jeku ruske invazije na Ukrajinu jedan podgorički tviteraš uplatio je preko Airbnb-a, najpoznatije globalne platforme za kratkoročni najam smještaja, noćenje u Kijevu. Ratna zbivanja u toj zemlji neće ga spriječiti da narednih dana sebi „pokloni“ i putovanje u Harkov i Donjeck. No, zbog granatiranja Kijeva i Harkova, ali i dešavanja u regionu Donjecka, jasno je da tamo neće i otputovati, već se, poput ogromnog broja ljudi širom svijeta, pridružio akciji na društvenim mrežama, kako bi se pomoglo ukrajinskim Airbnb domaćinima.

Akcija je nastala spontano, a u samo 48 sati, nakon što je na Tviteru objavio suosnivač i glavni izvršni direktor Airbnb-a Brian Chesky, ogroman broj gostiju iz cijelog svijeta bukirao je na desetine hiljada noćenja u ukrajinskim gradovima koji su izloženi ruskim napadima.

Iako tamo ni ne pomišljaju ići akcija je urodila plodom, pa je za dva dana ukrajinskim domaćinima na ovaj način uplaćeno gotovo dva miliona dolara, dok se Airbnb odrekao svih naknada za domaćine i goste.

Akciju je baš na Tviteru vidio i podgorički tviteraš, koji je insistirao na anonimnosti, a čije je ime poznato redakciji Portala RTCG jer, kako je rekao, ne želi da tako human gest koristi za ličnu promociju.

Noćenje u Kijevu rezervisao je 3. marta jer i sam, kako kaže u razgovoru za naš portal, često koristi Airbnb za pronalaženje smještaja za putovanja.

„Zato sam odlučio i ja da se priključim ovoj akciji. Za početak mog putovanja kroz Ukrajinu odlučio sam se da krenem iz Kijeva, a kasnije da posjetim i neke druge gradove“, kaže naš sagovornik, navodeći da planira da „zanoći“ u Harkovu i Donjecku.

Smještaj i noćenje u ukrajinskoj prijestonici zakupio je, kako kaže, kod dotičnog domaćina Oleksija, kojeg je nasumično odabrao i poslao mu poruku podrške.

„Nakon nekoliko dana dobio sam i dva dirljiva odgovora. U prvoj poruci on i njegova porodica su izrazili veliku zahvalnost zbog mog gesta, dok su u drugoj kazali da žele da me ugoste ili eventualno upoznaju na kafi kada sve ovo prođe“, navodi sagovornik Portala RTCG.

Odgovorio im je, kako kaže, da budu hrabri i strpljivi, da se čuvaju, a obećao je i da će ih sigurno posjetiti jednog dana kad se rat završi.

„S obzirom na to da Crna Gora 'živi' od turizma pozvao bih sve ljude dobre volje da se priključe ovoj akciji“, navodi on.

Zanimalo nas je i zašto nakon Kijeva planira da rezerviše smještaj baš u Harkovu i Donjecku, te da li je i koliko, prije svih ratnih dešavanja, znao o Ukrajini.

„Igrajući Football Manager naučio sam mnogo toga o Ukrajini. Kijev mi je ostao u pamćenju zbog zlatne generacije fudbalera Dinama (Ševčenko, Rebrov, Kosovki, Husin) i pamtim njihov bljesak protiv Barselone na Kamp Nou 1997. godine uz het trik Ševe. Harkov zbog FK Metalist (slavni Argentinac Papu Gomez je jednu sezonu proveo u tom klubu). Dok za Donjeck i njihov klub Šahtjor ne treba puno govoriti, jer su već godinama dio evropske elite“, završava svoju priču ovaj podgorički tviteraš.

Slična "putovanja" sebi su uplatili i neki građani Hrvatske, koji su na taj način pružili podršku građanima Ukrajine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније