Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

28. 09. 2021. 20:44 >> 20:51

JELSTA

Razvijati IT i poboljšati ekosistem

Razvoj u oblasti inovacija i IT-a, ali i zaštite životne sredine neke su od oblasti u koje je važno ulagati radi ekonomskog razvoja, poruka je ambasadora Norveške u Crnoj Gori Jorna Eugena Jelsta, čija zemlja finansira i drugu fazu projekta „Norveška za vas”. U naredne dvije godine planiraju nova ulaganja.

Više od 60 hiljada građana Crne Gore ima bolje uslove života jer je unaprijeđena lokalna infrastruktura, 160 malih preduzeća je konkurentnije, a 80 osoba je zaposleno – to su ključni rezultati projekta Norveška za vas'' od 2018-te do danas.

Na redu je druga faza i ovog puta izdvojiće miliona eura u naredne dvije godine. Pitanje je gdje sada ulagati?

''Tražimo druge oblasti osim turizma, jer pandemija je pokazala da ukoliko se okrenete samo jednom sektoru, bićete i pogođeniji u krizama. Drago mi je da vidim da su se vlasti uključile u razvoj tehnologije u Naučnom parku jer to je ključno. Omogućene su konsultacije, fondoviza inovacije i sve to pomoći će Crnoj Gori da dođe do raznih ekonomskih fondova", kazao je ambasador Kraljevine Norveške u CG, Jorn Eugen Jelsta.

Norvežani mogućnost razvoja vide i u oblasti IT-a i zaštite životne sredine i ne samo tu.

''Želimo da podržimo vašu ekonomiju, da ojačamo ekonomski sektor i potrebni su nam inovativni impulsi. Uz to, nastojaćemo da poboljšamo efikasnost zakonodavnog sistema nudeći digitalnu tehnologiju kako bi se uspostavio viši nivo operabilnosti kroz sve podsisteme, i ministarske i sudske. To je ključna stvar. Smatram da crnogorska Vlada treba ozbiljno da shvati te mogućnost", istakao je Jelsta.

A jesmo li na pravom putu?

''Entuzijasta sam kada govorimo o mjerama koje se preduzimaju u oblasti inovacija. Ako se radi na mudar i efikasan način, ekonomski rast može uticati na porast povjerenja građana u institucije i to vidimo u mnogim zemljama. To je i razlog zbog kojeg želimo da poboljšamo ekosistem i sarađujemo s vlastima", poručio je on.

Jelsta, međutim, zaključuje da u svemu tome treba iskoristiti kvalitet mladih profesionalaca, te da se upravo njima treba dati šansa.

Sneža Mirković, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније