Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

26. 07. 2021. 07:11 >> 07:12
1

OVE GODINE

Na transplantaciju van CG upućeno 7 pacijenata

Za prvih šest mjeseci na transplantaciju organa van Crne Gore upućeno je sedam pacijenata, od kojih petoro na presađivanje koštane srži i po jedan na transplantaciju bubrega i djelimično presađivanje jetre, kazali su Pobjedi iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO).

Iz ove zdravstvene ustanove kažu da im je račun do sada stigao samo za jednog pacijenta koji je obavio haploidentičnu transplantaciju koštane srži (presađivanje na pacijentima koji nemaju brata ili sestru sa potpuno usklađenim matičnim ćelijama, a hitno im je potrebna transplantacija).

Njegovo liječenje iznosilo je 112.372 eura.

Podaci

Kada je u pitanju prošla godina u inostranstvo je na presađivanje organa upućeno 15 pacijenata - jedan na transplantaciju jetre čije je liječenje koštalo 100.000 eura, zatim djelimično presađivanje jetre koje nije uspjelo zbog nepodudarnosti donora za što je Fond platio 19.651 euro.

Na presađivanje koštane srži (autologna - iz sopstvenih matičnih ćelija, alogena - od brata ili sestre i haplodentična transplatacija) upućeno je, kako su rekli iz Fonda 12 pacijenata i njihovi ukupni troškovi liječenja iznosili su 877.569 eura.

Lista čekanja

U Kliničkom centru posljednja transplantacija bubrega urađena je prije više od godinu i po, dok je na listi 50 potencijalnih primaoca tog organa, a šest osoba čeka na jetru, a jedna na srce.

Kada su u pitanju djeca, kako je za Pobjedu ranije rekla direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović do sada je transplantacija bubrega urađena kod njih osmoro, dok se dvoje mališana nalazi na listi kao potencijalni primaoci, a četvoro je u procesu praćenja.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније