Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

06. 02. 2024. 16:38 >> 16:40
Čitaj mi:

ODRŽAN SASTANAK

UPCG i Fond zajednički protiv zloupotrebe bolovanja

Potrebno je skratiti period u kome isplata naknade za bolovanje pada na teret poslodavca i to sa postojećih 60 na 30 dana, kao i precizirati rok u kome je Fond za zdravstveno osiguranje dužan da izvrši refundaciju naknade zarade, navodi se u zajedničkom saopštenju Unije poslodavaca i Fonda.

Unapređenje institucionalne saradnje u oblasti suzbijanja zloupotrebe bolovanja u kompanijama bila je tema sastanka koji su predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), Slobodan Mikavica, i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić, održali danas u prostorijama Unije, uz učešće njihovih saradnika i predstavnika kompanija članica UPCG.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju sastanak održan na inicijativu UPCG omogućio je da se razmjenom stavova, mišljenja i informacija o problemima u poslovnoj praksi privrednika postigne dogovor o budućem zajedničkom djelovanju UPCG i Fonda, a time i ubrzaju procesi usmjereni na rješavanje ovog dugogodišnjeg, sistemskog problema koji nosi brojne negativne efekte i za poslodavce, državni budžet i same zaposlene.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje podržao je inicijativu UPCG kojom je najavljeno da će Unija uskoro organizovati sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i zatražiti formiranje radnog tijela za unapređenje regulatornog okvira u oblasti zdravstvenog osiguranja.

“Kako bi se stvorili preduslovi za kreiranje optimalnih rješenja i konačno uvođenje reda u problematiku zloupotrebe bolovanja, UPCG će predložiti da sastav navedenog radnog tijela čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Fonda za zdravstveno osiguranje, Fonda PIO, sindikata i UPCG”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici UPCG i Fonda su istakli da je u narednom periodu neophodno dodatno osnažiti ulogu Komisije za preispitivanje zloupotrebe bolovanja, te najavili doprinos obje strane ovom pitanju.

Kako se navodi u saopštenju saglasili su se da je u što kraćem roku potrebno pristupiti radu na izmjenama i dopunama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju i pratećih podzakonskih akata, te omogućiti proširenje nadležnosti Fonda za zdravstveno osiguranje.

“Iako važeći Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, usvojen 2021. godine, već sadrži znatan broj sugestija Unije, predstavnici UPCG su podsjetili da je UPCG i tada tražila da se Fondu obezbijedi aktivnija uloga u smislu kontrole bolovanja”, stoji u saopštenju UPCG i Fonda.

Tokom razgovora je konstatovano da uporedna praksa zemalja regiona i EU pokazuje da naknade zarada za vrijeme privremene spriječenosti za rad padaju na teret poslodavca za mnogo kraći vremenski period nego što je to slučaj u Crnoj Gori, što kao takvo egzistira već dugo u našem sistemu zdravstvenog osiguranja i treba ga mijenjati.

“Stoga je na sastanku zaključeno da treba pristupiti korekcijama rokova refundacije, na način da se skrati period u kome isplata naknade za privremenu spriječenost za rad pada na teret poslodavca i to sa postojećih 60 na 30 dana. Takođe, predloženo je i da se precizira rok u kome je Fond dužan da izvrši refundaciju naknade zarade od dana uredno podnešenog zahtjeva od strane poslodavca”, saopšteno je iz UPCG i Fonda.

Predstavnici Fonda i UPCG najavili su nastavak organizacije ovakvih susreta i dalji, zajednički rad po svim pitanjima koja su od interesa za sistem javnog zdravstva, poslovnu zajednicu i društvo u cjelini.

Ispred Fonda, učesnici sastanka u Uniji bili su i pomoćnica direktora u Sektoru za ekonomske poslove Andrijana Garić, načelnik PJ Podgorica Predrag Vučinić i savjetnica za odnose sa javnošću Olgica Lakić. Takođe, sastanku su prisustvovali i predstavnici kompanija članica UPCG: One Crna Gora, Crnogorski Telekom, CGES, Port of Adria, Luka Bar, Domaća trgovina, RTCG, CUE hotel, Tina Time, Chic.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније