Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 04. 2021. 09:53 >> 11:27
1

ZBOG ZLOSTAVLJANJA DJECE

"Zapitati se o kriterijumima zapošljavanja"

Komunalni policajac R.O. iz Podgorice uhapšen je prije tri dana zbog sumnje da je počinio krivično djelo obljuba nad djetetom i nedozvoljene polne radnje. Direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević istakla je da je to drugi slučaj zlostavljanja djeteta koji se dogodio u posljednja dva mjeseca, a da ga je počinilo službeno lice.

Raičević je, u izjavi za Jutarni program TVCG, kazala da je, pored kriterijuma za prijev u državnu službu, zabrinjavajuće je i to što su ti događaji ostali u sijenci društvno-političkih zbivanja i da nam samim tim dječija prava nijesu u fokusu.

"Podsjećam da je ovo drugi slučaj seksualnog zlostavljanja djeteta u posljednja dva mjeseca od strane službenih lica. U jednom slučaju službenik Uprave plicije, u drugom službenik Komunalne policije. To nas navodi da se zapitamo koji je kriterijum za prijem lica u tu vrstu državne službe", ističe Raičević.

Ona podjeća da je naša država potpisala niz međunarodnih dokumenata koja se bave zaštito djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja, koje nas obevazuju na djelotvorne i odvraćajuće sankcije za tu vrstu krivičnih djela.

Kazna za krivično djelo obljuba sa djetetom je od tri do 12 godina.

"Meni nije poznato da je do sada izrečena maksimalna kazna za osnovni oblik ovoga djela", istakla je Raičević.

Ona je naglasila važnost prevencije tih djela.

"U tom smislu, u obavezi smo da imamo elektornsku bazu podataka u kojoj će se vršiti registar prestupnika koji vrše seksualno nasilje nad djecom. Takođe, u obavezi smo da se odredi državni organ koji će voditi raluna o toj evidenciji i vrši dugotrajni nadzor kako se ne bi desilo da ista lica ponove krivčno djelo koje ima teške i traumatične posljedice za žrtve", kazala je Raičević.

Ona je navela da je Crna Gora Strategijom za zaštitu djece od nasilja preuzela obavezu da uspostavi centar za podršku, gdje bi se radila forenzika u slučajevima seksualno+ih nasilja nad djecom, a i pružala psiho-spocijalne podrške.

"Bojim se da u ovom trenutku te usluge nedostaju, da žrtve često ostaju prepuštene sebi. To se posebno odnosi na manja mjesta i ruralne sredine, gdje djeca koja trpe ovu vrstu zlostavljanja nemaju nikakvu ni zaštitu ni podršku", istakla je Raičević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније