Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 03. 2021. 19:49 >> 19:50

RADINOVIĆ

"Što prije osposobiti Centar za autizam"

Socijalistička narodna partija Crne Gore poziva nadležne u zdravstvenom sistemu da što prije osposobe za rad Centar za autizam „Ognjen Rakočević“ u Podgorici, odnosno da obezbijede dovoljan broj stručnog kadra, kako bi se izbjeglo da se djeca sa smetnjama u razvoju šalju na liječenje u Beograd i druge regionalne centre.

"Svjedoci smo da se ovih dana javlja veliki broj roditelja djece sa smetnjama u razvoju, koji se žale da su, zbog nemogućnosti liječenja djece u našoj zemlji, prinuđeni da odlaze u inostranstvo, najčešće u Beograd, i tako žrtvuju porodični mir jer dolazi do razdvajanja porodica i ogromnih finansijskih troškova koje mnogi od njih ne mogu da priušte", piše u saopštenju Marije Radinović, potpredsjednice Odbora SNP Glavnog grada Podgorica.

Ističe da u Centru za autizam „Ognjen Rakočević” sa djecom sa smetnjama u razvoju trenutno radi samo jedan oligofrenolog, a Crnoj Gori nedostaje oko 60 zaposlenih te struke.

"Roditelji zato moraju djecu da vode na tretmane u Institut „Đorđe Kostić” u Beogradu, što državu košta oko 600.000 eura na godišnjem nivou, a roditelje djece sa autizmom i manama u govoru mjesečno od 1.000 do 1.500 eura, pri čemu su razdvojeni od supružnika i druge djece. Da je ovaj problem jako izražen govori podatak da je 2019. godine čak 226 djece bilo na tretmanima van zemlje", navodi Radinović.

Trenutno, kako ističe, najveći problem je nedovoljan broj časova koji se nude djeci sa smetnjama u razvoju, a to je svega jedan ili dva termina nedjeljno, u trajanju od pola sata do 45 minuta. Zbog toga, dodaje Radinović, troškovi liječenja u regionu se stalno uvećavaju, a posebno u poslednjih osam godina tokom kojih su smetnje u razvoju kod mališana dobile vid epidemije.

"Smatramo da bi povećanje zarada zaposlenih u Centru za autizam „Ognjen Rakočević“ motivisalo zaposlene da ostaju u Centru i učinilo radna mjesta u njemu atraktivnijim za nove zaposlene. Crna Gora kao društvo mora pokazati pojačan senzbilitet prema ranjivim kategorijama stanovništva, a naročito prema djeci sa smetnjama u razvoju, koja nikako ne smiju biti posmatrana kao problem, jer ona zaslužuju jednaka prava kao sva ostala djeca. U tom smislu, jako je važno da zdravstvene institucije pokažu potrebno interesovanje za ovu djecu, te da se učini sve da Centar za autizam „Ognjen Rakočević” bude osposobljen tako da može ostvarivati svoju funkciju u punoj mjeri", zaključuje Radinović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније