Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

27. 11. 2020. 12:13 >> 21:06
2

ĐUROVIĆ

Hitno izmijeniti Zakon o RTCG

Media centar upozorio je poslanike da ne započinju proceduru imenovanje novog Savjeta Javnog servisa u januaru 2021. godine prije nego izmijene zakonska rješenja koja sada postoje, a koja se, kako kaže izvršni direktor te NVO Goran Đurović odnose na patrijski uticaj na Javni servis.

On je, na press konferenciji na kojoj je predstavljena Analiza položaja Savjeta u zakonima o Nacionalnom javnom emiteru od 2002.do 2020. godine, kazao da se mnogo toga u zakonu koji sada postiji mora mijenjati, te traži da se to hitno učini.

"U julu je donesen novi zakon kojim je samostalno djelovanje Savjeta RTCG potpuno onemogućeno. Cilj ove analize je da pomognemo da se ova situacija promijeni da se oslobodi savjet Javnog servisa od političkog uticaja i nadamo se da će nova politička elita imati više sluha nego što je to dosadašnja vlast imala na predloge koje je NVO sektor davao i na što godinama ukazujemo", istakao je Đurović.

Čestitajući Dan Javnog servisa, koji ta medijska kuća proslavlja danas, rekao je da je "najneslobodnija u svojoj istoriji, a najvećim dijelom zbog Savjeta RTCG".

"Analiza treba da pomogne donosiocima odluka odnosno novoj većini da sagledaju nedostatke aktuelnog zakona i da unaprijede javnu politiku koja bi trebala da bude osnov oslobađanja od partijskog uticaja. Položaj Savjeta se kontinuirano pogoršavao i umjesto da se jača nezavisnost te kuće, stvarala se regresija i pogoršavanje zakonskih rješenja i to se mora prekinuti", naveo je Đurović.

Govoreći o suštinskim razlikama između zakona od 2002. i ovog koji imamo danas, naveo je da je Skupština 2002. samo potvrđivala imenovanje članova Savjeta bez glasanja i bez toga da partije vrše uticaj na članove Savjeta.

"Već 2005. počinju problemi jer tada Skupština počinje da glasa za članove Savjeta", rekao je Đurović, između ostalog, predstavljajući analizu.

Zakoni iz 2002. i 2008. su, kaže on, bolji kada se govori o razrješenju članova Savjeta.

"Uklonjena je mogućnost da se Savjet kolektivno razriješi i te norme sada nema, a na instistiranje Savjeta EU i EK", naveo je Đurović.

Amandmane koje je ta NVO sastavila će dostaviti u ponedjeljak poslanicima u Skupštini.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније