Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 11. 2020. 21:12 >> 21:12
1

MIJOVIĆ PORUČIO

ETF-u potreban brojniji kadar

Nastavni kadar Elektrotehničkog fakulteta kojeg čine 35 profesora i 16 saradnika u nastavi je dovoljan samo za elementarni opstanak Fakulteta, a nikako za razvojni koncept. Brojnost kadra mora biti povećana i to je uslov svih uslova i osnova sa napredak, kazao je dekan tog fakulteta Saša Mujović povodom šezdesete godine postojanja ETF-a.

boxPluginImg

On kazao da Elektrotehnički fakultet ide linijom progresa.

“Naš prvi definisani cilj je bio da se tijesno povežemo sa alumnistima Elektrotehničkog fakulteta, da ih vratimo na Fakultet. U velikoj mjeri smo uspjeli u tome”, dodao je Mujović.

Fakultet, kako je rekao, obavlja nastavnu i naučno-istraživačku djelatnost i kvalitet cijelog procesa u mnogome zavisi od saradnje sa privrednim partnerima i njihove potrebe za kadrom koji produkuje ETF. Mijovič ističe da je stvoren respektabilan privredni konzorcijum.

On je napomenuo da je zgrada u kojoj je smješten fakultet ne odgovara potrebama, prokišnjava, neadekvatno je klimatizovana.

“Rješenje smo našli u podršci privrednih partnera ili bolje reći naših alumnista, koji su predanim i svojskim radom učinili da računarske sale i amfiteatri Elektrotehničkog fakulteta izgledaju kao najljepši prostori prestižnih univerziteta. Ono što nam je bila slabost, danas nam je ogromna snaga, a odnos koji su demonstrirali naši alumnisti mogu jedino nazvati časovima ljubavi koje su poklonili Fakultetu”, dodao je on.

“Ponosimo se što je pribavljeno i uloženo preko 500 000 € za sanacije prostora i što se aktivnosti nastavljaju, što će učiniti da svaki kutak Elektrotehničkog fakulteta bude besprijekorno funkcionalan, dotjeran i inspirativan za studente. Slijedi opremanje laboratorije za relejnu zaštitu i laboratorije sa OpenRAN tehnologijom. Renoviramo i Zajedničku svečanu salu. Obećali smo da ćemo odbaciti to "ružno" odijelo Elektrotehničkog fakulteta. Uspjeli smo u tome”, poručio je on. .

Zahvaljujući Elektroprivredi Crne Gore, svi saradnici ETF-a, kako je kazao, imaju plaćene školarine, uz realnu nadu da će ubrzo biti formiran "Fond ekselentnosti" za ove svrhe, finansiran od strane kompanije Telenor.

“Obećali smo da ćemo se boriti za bolji status i izbor u profesorska zvanja kolega saradnika sa doktorskom titulom. Četiri naša kandidata su izabrana ili su na pragu izbora u docentska zvanja, pa nije neskromno reći da smo uspjeli u namjeri, uz obavezu da nastavimo na isti način”, navodi se u govoru.

“ Možemo se pohvaliti sa 35 objavljenih radova nastavnika i saradnika Fakulteta u časopisima sa SCI liste, te da je u toku realizacija 23 nacionalna i međunarodna projekta. Ako tome dodamo značajnu citiranost naših kolega, onda s pravom možemo tvrditi da pospješujemo uspješnost Univerziteta Crne Gore”, naveo je Mujović.

Otvaranje novih studijskih programa, pokretanje programa cjeloživotnog učenja, kao i programa na engleskom jeziku izdvaja kao ključne kako bi ovaj Fakultet zadržao aktuelnost i atraktivnost.

“Studenti: Danilo Petričević (ETR), Nikola Milić (EA) i Anja Mičetić (SPR) su pokazali vanredno dobre rezultate u savladavanju nastavnog procesa tokom prethodne godine i zavrijedili godišnje nagrade za najbolje studente Elektrotehničkog fakulteta”, istakao je Mujović.

On je istakao da  realizacija budućih planova zavisi od brojnih eksternih faktora, koji su van domašaja njih na Elektrotehničkom fakultetu.

“Nastavni kadar Elektrotehničkog fakulteta kojeg čine 35 profesora i 16 saradnika u nastavi je dovoljan samo za elementarni opstanak Fakulteta, a nikako za razvojni koncept. Brojnost kadra mora biti povećana i to je uslov svih uslova i osnova sa napredak. Iskreno se nadamo da ćemo naići na razumijevanje i da će postojati svijest da nauka nije trošak (gubitak), nego moćno sredstvo u cilju prevazilaženje složene ekonomske situacije u zemlji”, naveo je Mujović.

Dodao je da digitalizovano društvo bazirano na nauci i znanju mora biti oslobođeno barijera za zapošljavanje onih najboljih, jer upravo oni prave razliku i čine da ulaganje u njih bude višestruko isplativo.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније