Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 11. 2020. 20:00 >> 20:06
12

NEMA TESTAMENTA

Još se ne zna nasljednik Amfilohija

Nakon smrti mitropolita Amfilohija otvorilo se pitanje ko će ga naslijediti. I dok u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj kažu da za njih to trenutno nije važna tema, jer je izabran administrator koju će upravljati eparhijom do izbora novog mitropolita, analitičari ocjenjuju da će to pitanje biti pod jakim političkim pritiskom, prvenstveno vlasti u Beogradu.

Iako javnost uveliko spekuliše o tome ko bi mogao naslijediti mitropolita Amfilohija, za Mitropoliju crnogorsko primorsku to u ovom trenutku nije važna tema. Prvenstveno, kako nam je kazao rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović, jer su ovo dani kada žale pokojnika pa je neprimjereno tu temu produbljivati. Na drugoj strani, Sabor SPC-a je, podsjeća, preko svog Sinoda, za administratora mitropolije crnogorsko-primorske, postavio vladiku budimljansko nikšićkog Joanikija. A on upravlja, pojašnjava Perović, eparhijom udovicom sve dok se na redovnom Saboru ne izabere mitropolit, što se ne može dogoditi prije maja naredne godine.

“Očigledno da je Sinod procijenio da je najbolja ličnost za administratora vladika Joanikije, po dobrom starom crkvenom običaju postavlja se inače episkop najbliže eparhije koji dobro poznaje prilike, da ne bi morao neko iz daleka, ko ne zna situaciju da se uvodi u to. Dakle taj kriterijum je zadovoljen”, kaže Perović.

No da li će taj kriterijum biti zadovoljen i kada se bude birao nasljednik mitropolita Amfilohija, pitanje je koje se već problematizuje. Jedno je sigurno, kaže vjerski analitičar Draško Đenović.

“Svakako bi izbor sadašnjeg administratora, episkopa Joanikija, koji bi po meni bio najprirodniji, bio osiguran neka vrsta kontinuiteta u odnosu na pređašnji period”, kaže Đenović.

Pitanje je, međutim, da li svi žele kontinuitet, ukazuje analitičar Zlatko Vujović. Mitropolit Amfilohije je, napominje, ideološki bio na istoj liniji sa SPC-om u BG, ali u faktičkom smislu to je bila struktura potpuno nezavisna od zvaničnog BG.

 “To je naravno nešto što je smetalo. Za očekivati je da eparhije koje su sada u CG pod jurisdikcijpom SPC-a budu pod punom kontrolom i budu jednake ostalima koje su u sistemu SPC-a”, navodi Vujović. 

Zato je ovo, smatra Vujović, prilika koja se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i patrijarhu Irineju, kako kaže, nenadano ukazala, da na mjesto mitropolita postave nekog njima lojalnog episkopa. I neće je lako propustiti.

“Amfilohije je bio jedan od najradikalnijih srpskih vladika, kada je u pitanju Kosovo, kritike Vučića i Vučić je pokušavao dugo vremena da taj uticaj umanji. Međutim, to mu nije polazilo za rukom. U ovoj situaciji, gdje je Amfilohije uspio da smijeni, uz druge aktere, Đukanovića koji je toliko dugo vladao, DPS, naravno da je to budilo, koliko god ga podržavao, i strah Vučića da li se jedan takav recept može primijeniti na Srbiju”, smatra Vujović.

Prilika je ovo Vučiću, dodaje, da sve protivnike njegove politike u SPC, marginalizuje.

“I kao što je recimo vladika Georgije završio u Njemačkoj, moguće da neki od velikodostojnika SPC-a u CG, završe na nekim drugim destinacijama, budu zamijenjeni nekim mnogo kooperativnijim vladikama i da to s jedne stane utiče i na političke odnose u CG. A to je da SPC u CG bude u funkciji isključivo Vučića”, kaže Vujović za TVCG.

Na drugoj strani, u mitropoliji crnogorsko primorskoj kažu da se nepotrebno u ovu priču, upumpavaju politički nemir i panika.

“Ne možemo sad natjerati sve ljude da misle kao mi iz crkve, ali smo dužni da kažemo da se sa takvim pretpostavkama i sa takvim vrstama strahova ne slažemo”, navodi Perović.

Đenović ne sumnja da će na izbor novog mitropolita, kako vlast iz Beograda, nastojati da utiče i nova vlast u Crnoj Gori. No, napominje o čemu se mora voditi računa.

“Da je ipak mitropolit neko ko će stolovati u CG i da će biti najvažnije da ta osoba, ko god ona bila, može da ima dobre odnose i saradnju sa vlastima u CG, s obzirom da će ipak taj episkop da štiti interese SPC-a u CG, ali ujedno i interese vjernika koji žive u CG”, kaže Đenović. 

Vladika Joanikije bio je Amfilohijev student, i kako kažu ljudi bliski mitropoliji, izrastao u duhovnom i svakom drugom pogledu kao njegov đak i već opredijeljeni nasljednik. Pitali smo rektora Cetinjske bogoslovije i da li je mitropolit Amfilohije ostavio testament, kako se to moglo čuti u javnosti posljednjih dana.

“Nema nikakvog testamenta koji je mitropolit ostavio, osim njegovog živog testamenta od njegovog 30-togodišnjeg upravljanja crkvom koji je prepun smjernica i putokaza kako i kuda, na koji način crkva treba svoju misiju dalje da vodi”, zaključuje Perović.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније