Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

18. 06. 2020. 07:27 >> 15:52
13

VUČINIĆ O KONAKU

Ni govora o potrebi za duhovnom obnovom

Velika je želja Kuča i Bratonožića za duhovnom obnovom Brskuta. Imaju blagoslovenu namjeru da, u skladu sa zakonskim propisima, rade na duhovnoj obnovi svoga mjesta, kazao je protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić i stručnjak za pravna pitanja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, komentarišući najnoviji slučaj "divlje" gradnje u organizaciji ove crkve, sada u Brskutu nadomak Podgorice, prenosi Pobjeda.

 

Sa druge strane, potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić kategoričan je da nema govora o bilo kakvoj potrebi Kuča i Bratonožića "za duhovnom obnovom" i upozorava da su konaci "po tradiciji, uvijek bili svetosavski misionarski centri i uvijek u funkciji Srbije, svojevremeno, s dirigentom na Kalemegdanu đe je stolovao njihov načelnik obavještajne službe, a danas u Generalštabu srpske vojske".

Gradnja

Džomić ističe da je "prema raspoloživim podacima državne administracije taj objekat u izgradnji ucrtan, nakon orto-fotometrijskog snimanja".

"U Brskutu je prije desetak godina počela gradnja konaka na crkvenoj zemlji, ali konak nije završen. Velika je želja Kuča i Bratonožića za duhovnom obnovom Brskuta. Imaju blagoslovenu namjeru da, u skladu sa zakonskim propisima, rade na duhovnoj obnovi svoga mjesta. Kuči i Bratonožići imaju dovoljno vrsnih advokata i pravnika koji će se potruditi da se budući radovi obave u skladu sa zakonskim propisima. I to na isti način kao i svi drugi objekti u Brskutu koji se grade i koji su nedavno izgrađeni", rekao je Džomić.

Kazao je i da su gradnju konaka u Brskutu, prije desetak godina, organizovali mještani iz svojih priloga.

Pobjeda je juče objavila da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori nastavlja sa „divljom“ gradnjom, ne hajući za zakone. Mještani Brskuta dostavili su našoj redakciji fotografije na kojima se vidi materijal za gradnju istovaren u blizini Crkve rođenja Presvete Bogorodice, pored zidina nedovršenog objekta.

Pobjedi je nezvanično saopšteno u Opštini Podgorica da SPC nema nikakvu dozvolu za gradnju ovog objekta, niti je ikada imala.

Misija

Stevo Vučinić upozorava za Pobjedu, komentarišući najnoviji akt "divlje" gradnje iza koje stoji SPC, da je "Beogradska patrijaršija premrežila cijelu Crnu Goru s manastirima, što obnovljenim, što novosagrađenim".

"Po tradiciji, to su uvijek bili svetosavski misionarski centri i uvijek u funkciji Srbije, svojevremeno, s dirigentom na Kalemegdanu đe je stolovao njihov načelnik obavještajne službe, a danas u Generalštabu srpske vojske. U svim slučajevima, u pitanju naše zemlje, namjere su im zadnje", istakao je on.

U posljednje vrijeme, dodaje sagovornik Pobjede, osnovano je više novih manastira oko pojedinih crkava.

"Oko jedne crkvice zasnovan je treći po redu manastir u Crmnici i po jedan u Zeti, bjelopavlićkom Gostilju i Lješanskoj nahiji. Evo novi je zasnovan oko Crkve rođenja Presvete Bogorodice u Brskutu, u Bratonožićima, i tako će po svoj Crnoj Gori. Pune ih, uglavnom, monahinjama dovedenim iz bijeloga svijeta. To je jedna inostrana, tipično obavještajno-politička organizacija zaklonjena monaškim rizama koja naseljava našu teritoriju", kategoričan je Vučinić.

Naglašava da SPC sve ovo radi pod zaštitom "dobroga dijela državne administracije, cijele opozicije i beogradskih i banjalučkih centara moći".

"Njihovi pipci su se dofatili svakoga kutka ove zemlje. To je najveća izdaja u istoriji ovih prostora, koja je zemlju dovela u polukolonijalni status i protegla suverenitet Srbije na dobar dio naše teritorije. Dobro bi bilo da se nađe neko u ovoj zemlji, koji drži do nje, da zaviri u manastirske magacine. Svašta bi tamo mogao nać, od bijele tehnike, cigareta pa do oružja", tvrdi Vučinić.

On poziva nadležne da obiđu manastire, "recimo, Ostrog i Reževiće, a i sve druge, i kontrolišu osobe koje u njima obitavaju".

"Svako ko nosi monašku rizu nije obavezno i monah; ima tamo podosta i obavještajaca i kriminalaca. Prosto rečeno, nije mudro prijateljovat, sarađivat i trgovat s neprijateljima države, kao što nije mudro vukovima davat da čuvaju ovce. Takva politika se uvijek završila propašću i vlasti i države", zaključio je Vučinić.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније