Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

26. 05. 2020. 08:26 >> 09:18

OBOLJELI OD HIV-A

Najveću diskriminaciju doživljavaju u zdravstvenom sistemu

Do kraja 2019. godine u Crnoj Gori su 303 osobe oboljele od HIV-a. Kako je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazao izvršni direktor Crnogorske fondacije za HIV Boris Vuksanović, tokom pandemije Kovid 19, saradnjom sa Savjetništvom za HIV IJZ-a i Infektivnom klinikom KCCG, HIV pozitivnim osobama omogućeno je da se što manje izlažu virusu. Prema prijavama toj fondaciji i istraživanjima IJZ-a, kako je kazao, oni najveću diskriminaciju doživaljavaju u zdravstvenom sistemu Crne Gore.

"Svim oboljelim od HIV-a terapija je dostupna samo u Podgorici. Ona se podiže samo u jednoj apoteci Montefarma. Svaki mjesec oni moraju da dođu u Podgoricu", kazao je Vuksanović.

Ističe da je tokom pandemije Kovid 19 Crnogorske fondacije za HIV imala dobru saradnju sa Savjetništvom za HIV IJZ-a i Infektivnom klinikom KCCG koji su HIV pozitivni osobama omogućili da se što manje izlažu virusu.

"Volonteri Crnogorske fondacije za HIV i njeni članovi su podizali recepte i terapije i slali Poštom ili lično dostavljali na adresu onima kojima je ona potrebna, tako da je saradnja između Infektivne klinike i Fondacije bila i te kako aktivna", kazao je Vuksanović.

Oboljeli od HIV-a su, kako je kazao, tokom pademije bili uplašeni i da ona ne utiče na njihov već narušeni zdarvstveni sistem.

Vuksanović je istakao da prema istraživanju IJZ-a i po prijavama toj fondaciji, najveća stigma koju pacijenti oboljeli od HIV-a doživkjavaju je ona u zdravstvenom sistemu Crne Gore.

"Radimo na promociji da se to smanji. Napredovali smo u tome ali je ona i dalje izražena. Pacijenti odbijaju liječenje radi zaštite svog identoteta. Ima slučajeva da ne koriste terapiju i ne dolaze na kontrole", kazao je Vuksanović.

Do kraja 2019, prema riječima Vuksanovića, u Crnoj Gori su 303 osobe oboljele od HIV-a.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније