Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Tanja Perović, TVCG ]

03. 03. 2020. 15:42 >> 19:44
2

ŽIVKOVIĆ

CG spremna i za jači priliv migranata

Crnoj Gori za sada ne prijeti opasnost od većeg priliva migranata, a da bi se nešto drastično promijenilo, EU bi morala da promijeni politiku, kaže za TVCG Dušica Živković, šefica crnogorske Kancelarije Međunarodne organizacije za migracije. Ukoliko se to ipak dogodi, smatra da je Crna Gora spremna da odgovori. Da je situacija u Crnoj Gori pod kontrolom, uvjeravaju i iz MUP-a.

U Crnoj Gori u prosjeku boravi oko 200 migranata. I tu nema značajnijih odstupanja, kaže Dušica Živković, šefica crnogorske Kancelarije Međunarodne organizacije za migracije.

“Ima tu po danima različitih brojki, odnosno manjih skokova, ali kada pogledate generalno na nedjeljnom nivou, prosjek nam je sasvim solidan”, navodi Živković.

Veliki pritisak na granici između Turske i Grčke, zasad kontrolišu jake policijske i vojne snage. Maksimalno se kontroliše i jači priliv migranata preko mora. U Crnoj Gori, za sada, nema razloga za brigu, kaže Živkovićeva. A da bi se nešto drastično promijenilo, napominje, EU bi morala da promijeni poltiku.

“Ono što stiže na ostrva njima svakako treba više vremena da dođu na kopna, pa da odluče kojom rutom će da idu. Neki masovni priliv kao što smo imali 2015. niko ne očekuje, jer bi to značilo da se otvore granice”, kaže Živković za TVCG.
A to bi opet bila jedna ruta koja bi išla preko Zapadnog Balkana, što opet znači, kaže Živkovićeva, da bi, zbog geografskog položaja, Crna Gora opet bila izbjegnuta.

“Za sada mi očekujemo da će biti možda malo jači priliv, ali isto tako računamo na to da je Grčka i EU riješena da sačuva tu granicu između Grčke i Turske”, dodaje Živković.

Ukoliko se jači priliv migranata i dogodi, Crna Gora je spremna.

“Prošle godine imali smo dana kada je i po 400 migranata bilo smješteno u Crnoj Gori, to stanovništvo nije ni primijetilo, što je duplo veći broj nego što sada imamo. Ako to bude ta vrsta porasta, to je nešto što Crna Gora može bez problema da riješi”, kaže Živković.

A spreman je i Centar na Božaju i može da se otvori u roku od 24 sata, kaže Živkovićeva. Napominje da se u slučaju vanredne situacije, pojačava i prisustvo međunarodnih organizacija. U svakom slučaju, situacija se prati da ne dnevnom nivou i u komunikaciji sa nadležnima u Crnoj Gori razmjenjuju informacije. I iz MUP-a nam je rečeno da je situacija u Crnoj Gori stabilna, te da su spremni da reaguju u svakom trenutku. Da zaštitie Crnu Goru od ilegalnih migracija i pruže sigurnost svim građanima, saopsteno je iz MUP-a.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније