Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG; Objavila: M.M ]

08. 08. 2019. 19:42 >> 19:39

STRUČNJACI OCJENJUJU

Mediji da ne promovišu kontroverzne ličnosti

Dok se nadležni organi država regiona, svakodnevno bore protiv kriminala, pojedini mediji uveliko promovišu kontroverzne ličnosti. Priče koje dolaze iz svijeta kriminala, prostor su dobile i na internetu. Samo nekoliko pjesama koje afirmišu narkotike i brzu zaradu, pregledali su milioni ljudi. Stručnjaci upozoravaju da takvi sadržaji, mogu znatno uticati na životni put mladih.

Skupocjeni automobili, brza i laka zarada, tzv. opasni momci… starlete…sve to može se naći u najnovijim muzičkim spotovima, rijalitijima, na društvenim mrežama. Na drugoj strani su oni, koji upijaju taj lažni sjaj, kaže kriminolog Zlatko Nikolić.

“Kad dovedu kriminalca u neki rijaliti, a on drži predavanje o poštenju, o časti i moralu, i kaže nemojte da preslikavate moje ponašanje. Mladi misle da ako je neko na taj način uspio da postane popularan, da će tako i oni.”

Socijolog Srđan Vukadinović kaže da tako mladi ljudi, koji na početku karijere il punoljetstva kad treba da izgrađuju nekakav ugled u društvu, vide da se do novca dolazi lako misle da i oni mogu ući u tu sferu.

Stručnjaci kažu da je paradoksalno da dok se nadležni bore protiv kriminala, na drugoj strani istovremeno, neki mediji, mladima nude za uzore problematične osobe.

Psihološkinja Adriana Pejaković kaže da se odgovor na pitanje šta je dominantan sistem vrijednosti u nekom društvu lako nađe kada pitaju mlade ko su njihovi uzori.

“Pogledajte tzv. estradne zvijezde i pogledajte starlete, ne znate šta je to. U svakom slučaju napravili smo im zanimanja od nečega od čega su se normalni da kažemo stidjeli. Sad se više niko ničega ne stidi," kaže kriminolog Nikolić.

Ključno pitanje je, da li bi oni koji se ugledaju na sumnjive osobe, bili srećni kada bi živjeli na takav način, kaže Pejaković.

“Kada bismo sve to ostvarili mi zapravno ne bismo bili srećni i zadovoljni. Zato što to nije nešto što može da ispuni čovjeka. Istraživanja pokazuju da najviše čovjeka ispunjava kad on svoju svrhu i kreativnost ispuni, kada je altruističan kada pomaže drugima, e to je ono što dobro utiče i na mentalno zdravlje”, kaže psihološkinja Pejaković. 

Pejaković je istakla, da su upravo to vrijednosti koje treba da promovišu mediji, i cijelo društvo.

Marko Terzić, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније