Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Sanjin Vešović, Radio CG

02. 02. 2024. 17:58 >> 18:23
Čitaj mi:

VUKADINOVIĆ I ĐUKIĆ

Zvaničnici da se uzdrže od uvreda, promovisati dijalog

Da bi nosioci državnih funkcija i političari uopšte morali da biraju riječi i da uvažavaju mišljenje druge strane, smatraju sagovornici Radija Crne Gore - sociolog Srđan Vukadinović i analitičar Stefan Đukić. Teške optužbe i uvrede na račun političkih suparnika često su odraz nedovoljnog znanja i iskustva, ocjenjuje Vukadinović.

Jučerašnja rasprava ministra pravde Andreja Milovića i poslanika URA Filipa Adžića na Ustavnom odboru još jednom je aktuelizovala pitanje o težini javno izgovorene riječi.

 

Sve češće se na javnoj sceni mogu čuti teške optužbe, pa čak i uvrede na račun političkih suparnika. Da takvo ponašanje ne dolikuje nosiocima vlasti, smatra sociolog Srđan Vukadinović.

"To zapravo pokazuje nedostatak znanja i iskustva, svega onoga što je potrebno da bi se neko bavio politikom", kazao je Vukadinović.

Treba saslušati drugog i uvažiti tuđe mišljenje, izričit je Vukadinović.

"Kada drugoga saslušamo pa i ako se ne slažemo sa njim i sa njegovim mišljenjem da ipak uvažimo njegov stav a rezultat razgovora će biti nešto drugo", dodao je Vukadinović.

Analitičar Stefan Đukić navodi da bi državni funkcioneri morali da budu odgovorniji, odnosno pažljiviji u izboru riječi jer, kako pojašnjava, ratoborna retorika može inicirati i fizičko nasilje.

"Ako jedan političar može drugom da kaže da je izdajnik i lopov onda neki običan čovjek svom neistomišljeniku ima cio drugi arsenal uvreda ili čak i fizičkog nasilja koji postaje na taj način normalizovan", kazao je Đukić.

Sociolog Vukadinović smatra da rješenje za ovakav vokabular političara nije u kažnjavanju.

"Nikakve sankcije tu ne znače puno. Mnogo je bitnije stvarati jedan ambijent u kome treba da postoji svijest da ne treba drugog uvrijediti, da ne treba drugoga povrijediti, da treba mirno na njega reagovati", dodao je Vukadinović.

Povodom navoda o korupciji sa sjednice Ustavnog odbora Specijalno tužilaštvo formiralo je predmet, kazao je vrhovni državni tužilac Milorad Marković za Televiziju Vijesti. Poručio je da je javno optuživanje neozbiljno i da ne smije da se dešava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније