Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

01. 08. 2019. 10:14 >> 10:14

CGO O NEIZGLASAVANJU

Zbog partikularnih interesa uskraćena ljudska prava

U Centru za građansko obrazovanje (CGO) razočareni što u Skupštini Crne Gore juče nije usvojen Prijedlog Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

 

Licimjerno je, kako navode, i od političkih partija "koje se retorički zalažu za zaštitu ljudskih prava da zarad svojih partikularnih interesa uskraćuju ljudska prava jednoj od najdiskriminisanijih grupa u crnogorskom društvu".

Podsjećaju da je LGBTIQ zajednica Crne Gore "sa uzbuđenjem iščekivala izglasavanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola".

"Jer bi to za LGBTIQ osobe značilo životni preokret, ostvarivanje nekih od elementarnih prava i unapređenje kvaliteta života. Šire gledano, izglasavanje tog zakonskog teksta bi bio značajan test koji su položili poslanici i poslanice Skupštine Crne Gore, a kojim bi pokazali da su svjesni značenja nedjeljivosti ljudskih prava. Nažalost, do toga nije došlo", kazala je saradnica na programima Željka Ćetković.

Dodatno zabrinjava činjenica da su i prava LGBTIQ osoba u Crnoj Gori, kako kažu, žrtva "još jedne u nizu političko-partijske kalkulacije uprkos indicijama da se crnogorsko društvo pomaklo na ljestvici ka prihvatanju i punom uvažavanju LGBTIQ osoba".

"Ovaj Prijedlog Zakona koji bi olakšao život mnogim LGBTIQ osobama nije prošao zbog onih koji su glasali protiv, ali i zbog onih koji su po treći put izbjegli glasanje, a svaki put sa sve providnijim obrazloženjem, jer su zajedno doprinijeli ovom ishodu i pokazali su da su im partikularni i partijski interesi iznad ljudskih prava u Crnoj Gori", kazala je Ćetković.

Podsjeća da je istraživanje CGO-a s početka ove godine ukazalo na pozitivan zaokret u percepciji građana prema LGBTIQ pravima.

"Naime, skoro dvije trećine građana CG (69%) navelo je da bi i dalje glasali za partiju koja bi u svoj politički program uvrstila prava LGBT osoba, dok je 57% njih navelo da kada bi saznali da je neko od njima bliskih političara homoseksualne orijentacije, to za njih ništa ne bi promijenilo. I konačno, upitani o stavu o Zakonu o životnom partnerstvu lica istog pola – više od polovine građana i građanki (55%) je navelo da ima pozitivan ili veoma pozitivan stav", navodi Ćetković.

Ona navodi i da političke partije i nezavisni poslanici koji učestvuju u radu Skupštine, a nijesu glasali ili su izbjegli da glasaju za ovaj zakonski tekst, nemaju opravdanje za takav postupak koji je za svaku osudu. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније