Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

18. 04. 2024. 08:48 >> 08:48
1
Čitaj mi:

25 godina od ratnog zločina

SDT i VDT da razmotre slučaj ubistava u Kaluđerskom lazu

Navršava se 25 godina od počinjenog ratnog zločina u selu Kaluđerski laz od kako su pripadnici Vojske Jugoslavije su 18. aprila 1999. ubili šest, a ranili pet osoba, među njima i žene, djecu i stara lica, a procjenjuje se da su do 21. maja 1999. ubili još 11 osoba.

Iz Centra za građansko obrazovanje navode da su svi ubijeni bili albanske nacionalnosti, a u Crnu Goru su došli bježeći od rata, nasilja i progona, što ukazuje da je izvršenje ovog zločina motivisano isključivo etničkim razlozima. 

"Vrhovno državno tužilaštvo je 2008. ovaj zločin kvalifikovalo kao ratni i podiglo optužnicu protiv 8 pripadnika VJ, ali su nakon sedam godina postupka svi optuženi oslobođeni, čime ovo ostaje jedan od nizu slučajeva ratnih zločina iz 90ih koji nisu dobili adekvatan pravosudni epilog. Obaveza institucija je da, u okvirima svojih nadležnosti, obezbijede pravdu za žrtve i njihove porodice, a obaveza građana i građanki je njegovanje kulture sjećanja na nevino stradale", navodi se u saopštenju CGO.

Iz Akcije za ljudska prava (HRA) ističu da za ubistva niko koje kažnjen nije ni utvrđeno da je izvršen ratni zločin, žrtve i porodice žrtava nisu obeštećene, a u Kaluđerskom lazu nema spomenika.

Iz te NVO očekuju da Vrhovni državni tužilac obezbijedi preispitivanje procesuiranja ovog zločina, da Vlada nađe način da se žrtve obeštete i da se lokalna samouprava postara da se žrtvama u Kaluđerskom lazu podigne spomenik.

"Rožajski kraj je 1998-199. godine predstavljao spas za izbjeglice sa Kosova. Mještanin Kaluđerskog laza, Brahim Ljaljić, čiji je sin ranjen u napadu vojske na civile, svjedočio je da su svakodnevno, oko 20 dana prije pucnjave, kroz Kaluđerski laz prolazile kolone izbjeglica sa Kosova - civili, žene, djeca i starci. Prolazili su putem kroz Kaluđerski laz preko mosta na Crnji, blizu vojnika gdje se dogodila pogibija. Niko od vojnika nije dirao izbjeglice sve do 18. aprila 1999. godine. Nepoznato je zašto su vojnici tog dana pucali na izbjeglice. Niko nije odgovarao za zločin zbog loše sprovedene istrage", ističu u saopštenju.

Viši sud u Bijelom Polju, kako navode, nije mogao da identifikuje ko je od vojnika pucao na civile ni ko je izdao naređenje, pa je sve optužene oslobodio zbog nedostatka dokaza 2013. godine.

"Tu je presudu kasnije potvrdio i Apelacioni sud. Viši sud nije dao ni odgovor na pitanje da li je ubistvo izbjeglica na području Kaluđerskog laza predstavljalo ratni zločin. Ovo je dovelo do toga da porodice oštećenih ne ostvare naknadu štete zbog isteka roka zastarjelosti.Kažnjavanje ratnih zločina je važno za žrtve i porodice žrtava, ali i za čitavo društvo, koje tako obezbjeđuje vladavinu prava i sprečava da se zločini ponavljaju. Odgovornost za zločin se mora individualizovati. Pozivamo Specijalno državno tužilaštvo da ponovo razmotri slučaj ubistva i ranjivanja izbjeglica i mještana u Kaluđerskom lazu", zaključuju u saopštenju.
 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније