Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

05. 07. 2019. 18:06 >> 18:03

RAZMJENA STRUČNJAKA

Predstavnici Instituta za biologiju mora u Grčkoj

Predstavnici Instituta za biologiju mora, UCG, borave od 1.-5. jula na "Pilot mobility week exchange- Međunarodna razmjena stručnjaka" u okviru Interreg Adrion projekta Ariel a u organizaciji Helenskog centra za morska istraživanja u Grčkoj.

Prvog radnog dana prezentovano je trenutno stanje u priobalnom ribolovu i marikulturi s naučno stručne problematike. Prepoznati su gotovo isti problemi i prijetnje kao i prednosti i mogućnosti za budući razvoj. Shodno tome, donesen je zaključak da je neophodno zajednički djelovati u pogledu poboljšanja položaja ovog sektora u Jadransko Jonskoj regiji. 

Tim projekta iz Crne Gore je imao priliku upoznati se sa praksom turizma u malom obalnom ribolovu na ostrvu Kefalonija. Nakon toga, organizovan je obilazak uzgajališta i laguna u zalivu Mesolongi gdje se uzgaja cipol i sakuplja ikra od koje se proizvodi poznata delikatesa "butarga".

 

Program "Mobility week"-a fokusiran je na pilot akcije koje sprovodi Helenski centar za morska istraživanja s posebnom pažnjom na inovacije u malom obalnom ribolovu i marikulturi dok saznanja dobijena na ovim sastancima moći će se primijeniti na pilot akcije koje sprovodi Institut za biologiju mora u Crnoj Gori.

Prakse malog obalnog ribolova i marikulture prezentovane tokom ove međunarodne razmjene od velikog su interesa za cijelo Jadransko-jonsko područje a posebno sa aspekta očuvanja i održivog razvoja resursa ribarstva i marikulture.

Vjerujemo da će ove prakse biti primijenjene u svim zemljama učesnicama projekta kao dobar primjer razmjene pozitivnih iskustava sa akcentom na očuvanje specifičnosti istih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније