Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

03. 06. 2019. 14:40 >> 14:51

OSI ORGANIZACIJE

Memorandumi sa Vrhovnim sudom i Advokatskom komorom

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) i Udruženje za podršku osobama sa invaliditetom Bijelo Polje (UPOSIBP) potpisali su Memorandume o saradnji sa Vrhovnim sudom odnosno Advokatskom komorom Crne Gore. Ovo je, prvi Memorandum o saradnji koji nevladine organizacije osoba s invaliditetom potpisuju s Vrhovnim sudom i Advokatskom komorom, navodi se u saopštenju.

Predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica istakla je da je potpisivanje Memoranduma samo formalnost, s obzirom na to da već postoji i dugogodišnja saradnja.

"Izuzetno mi je drago što ćemo u sadejstvu s Advokatskom komorom rješavati probleme i što će se saradnja nastaviti. Vrhovni sud će i dalje raditi na unaprjeđenju saradnje kako bi se omogućilo građanima s invaliditetom da bržim i efikasnijim putem idu po pravdu." istakla je Medenica.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović, kazao je da je ovo veoma lijep čin i potvrda je humanog odnosa Vrhovnog suda i Advokatske komore.

"Vrata Advokatske komore će biti širom otvorena za saradnju i ovo neće biti mrtvo slovo na papiru" poručio je Begović.

Izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), Marina Vujačić istakla je da potpisanje Memoranduma o saradnji ima težnju da doprinese poštovanju prava osoba s invaliditetom, posebno u segmentu pristupa pravdi. Navela je da memorandumi imaju ogroman značaj, prije svega u segmentu uklanjanja prepreka za pristup sudu i postupke pred sudom, za promociju besplatne pravne pomoći, razmjenu iskustava između osoba s invaliditetom i advokata, uključujući i niz drugih mjera koje će sprovoditi Vrhovni sud, Advokatska komora, odnosno organizacije OSI.

"Danas nijesmo zadovoljni garancijama prava osoba s invaliditetom na pristup pravdi i jednako priznanje pred zakonom, posebno zbog instituta oduzimanja poslovne sposobnosti koji je u nadležnosti Ministarstva pravde, a do čije izmjene ni ovi memorandumi ne mogu imati potpuni efekat i uticaj. Ovo posebno što osobe kojima je oduzeta poslovna sposobnost imaju ograničenu i procesnu sposobnost, postaju takoreći objekti prava" ocijenila je Vujačić.

Da bi ovi memorandumi zaživjeli potrebna je i promjena zakonske regulative, a izmjena zakonodavstva predstavlja ozbiljan i zahtjevan zadatak, dodala je Vujačić, napominjući da je komunikacija i u prethodnom periodu s ova dva subjekta bila kvalitetna.

Potpisivanje Memoranduma treba da bude primjer drugim državnim organima, na koji način može i treba biti ojačana saradnja sa civilnim sektorom i organizacijama osoba s invaliditetom, navodi se u saopštenju.

Aktivnost je dio projekta Korak bliže pravdi za osobe s invaliditetom, koji je finansijski podržan od strane Ministarstva pravde, kroz konkurs za NVO u 2018. godini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније