Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

03. 04. 2019. 15:12 >> 15:12

PODSJETILI NADLEŽNE NA ZAHTJEVE

Mještani Župe počeli simboličnu sanaciju puta

Mještani nikšićke Župe okupili su se pored jednog od klizišta na glavnoj saobraćajnici kroz taj kraj i ponovili da će 7. aprila blokirati teretni saobraćaj na tom pravcu, ukoliko im nadležni u državi ne odgovore na ranije zahtjeve.

Zahtjevi Župljanja se odnose na poboljšanje i sanaciju uništene infrastrukture, posebno na glavnoj saobraćajnici u kraju kojom se svakodnevno prevozi ruda, zbog čega su se okupili i simbolično ozvaničili početak radova i zasadili sadnicu šljive pored puta.

Predsjednik Mjesne zajednice nikšićka Župa Dragoljub Radulović, obrazložio je da na simbolično postavljenom bilbordu piše da počinje rekonstrukcija saobraćajnice, a da su posmatrači tog posla Vlada, firma Uniprom metali koja eksploatiše rudu u tom kraju i Opština Nikšić.

"Zasadili smo šljivu, jer u kakvom je stanju saobraćajnica, vjerovatno će se tim putem moći jedino putovati na konjima, pa će mještanima stablo dobro doći da se ispod njega okrijepe", naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima, prošlo je deset dana od posljednjeg protestnog okupljanja kada su predočili zahtjeve državnim institucijama, prvenstveno Vladi, u kojima traže da se država konačno okrene tom kraju na adekvatan način.

"Današnje okupljanje je sarkazam i oslikava odnos nadležnih prema kraju iz koga odvoze rudno bogatstvo, koje se mjeri više od 40 miliona tona ili milijardama eura. I u trenutku našeg okupljanja hiljade eura vrijednosti rude transportuje se ovom saobraćajnicom koja je jedini izlaz u svijet za više od četiri hiljade mještana Župe", rekao je Radulović.

On je naveo da je najbolji pokazatelj problema te mjesne zajednice, sa 12 sela, glavna saobraćajnica na kojoj su brojna klizišta i oštećenja, koja svakodnevno predstavljaju opasnost po živote mještana.

"Ni ovo klizište nije ušlo u planiranu rekonstrukciju od oko šest kilometara puta. Moramo zbog toga radikalizovati poteze i 7. aprila blokirati kompletan teretni saobraćaj kroz Župu, jer izgleda jedino tako možemo ukazati na probleme za koje uzalud tražimo rješenje", kazao je Radulović.

Na pitanje da li im je na dopis upućen Vladi i devet predočenih zahtjeva odgovorio neko od nadležnih, Radulović je rekao da im je jedino odgovoreno iz Ministarstva sporta na dva zahtjeva u kojima se traži da se uradi projekat za skromnu sportsku salu za potrebe Osnovne škole "Dušan Bojović" i mještana i da se završi započeti travnati fudbalski teren u Zagradu.

Radulović je saopštio da im je u razgovoru sa potpredsjednikom nikšićke Opštine Draganom Perovićem, jasno navedeno da lokalna uprava nema sredstava osim za rad na dva kilometra puta.

"Imamo razumijevanja za situaciju u kojoj se nalazi Opština, a glavna adresa kojoj se obraćamo je Vlada. Ako država ne shvata da treba da uloži u mjesto, iz koga se najviše izvozi rude, kako se hvale firme izvoznici, očigledno je da se ne misli ništa dobro ruralnim područjima", ocijenio je Radulović.

Mještani Župe na protestu 23. marta zatražili su da se sva koncesiona sredstva opredijele za potrebe tog kraja i uplaćuju na poseban račun uz kontrolu Vlade, a koja bi bila namijenjena projektima koje kandiduje mjesna zajednica Župa.

Oni su tada obrazložili da takav zahtjev proizilazi iz činjenice da je za posljednje tri godine u budžet Vlade uplaćeno oko 2,42 miliona eura, od čega je Opština Nikšić dobila 1,71 milion i zapitali šta je od tih sredstava dobila Župa iz koje se eksploatiše boksitna ruda.

U zahtjevima traže i da se odmah raspiše tender za prvu dionicu puta u dužini oko šest kilometara, od Rubeža do brane na jezeru Liverovići, da se odmah počne izrada projekta preostale dionice glavne saobraćajnice do sela Morakovo u kojem bi bila projektovana pješačka staza do Kamenog krsta.

Mještani zahtijevaju i da se riješi uredno vodosnabdijevanje u tom kraju koji je ostao bez izvorišta zbog eksploatacije rude, nastavi postavljanje rasvjete za sela Bjeloševina, Morakovo, riješi obećanje za rasvjetu u Starom selu i nastavi realizacija svih potpisanih dogovora sa Opštinom Nikšić.

Za realizaciju ispostavljenih zahtjeva garant treba da bude Vlada.

Rok za dogovor o zahtjevima je 7. april, a tada će se, u slučaju da ne budu ispunjeni, kako su upozorili, okupiti na Kameni krst ili Krstovače, blokirati teretni saobraćaj i dogovoriti o daljim potezima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније