Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

02. 04. 2019. 09:18 >> 11:58
214

POLICIJA SE POVUKLA

Vjernici molebanom odbranili krstionicu

Policija, koja je rano jutros pokušala da opkoli ostrvo na kojem se nalazi krstionica čije je rušenje bilo najavljeno za danas, povukla se zbog velikog broja ljudi, koji su se okupili kako bi odbranili građevinu, javila je Televizija Crne Gore (TVCG).

Ranije danas, sveštenik Manastira Miholjska prevlaka, pozvao je policiju da se povuče s ostrva.

Na ostrvu je, sudeći po fotografijama i video snimcima, prisutan veliki broj ljudi, koji su se okupili da bi spriječili rušenje krstionice na vodi.

Radio Tivat javio je da rušenje krstionice nije obavljeno, jer je veliki broj vjernika sa sveštenstvom držao moleban i opkolio građevinu čije rušenje je trebalo da bude obavljeno jutros u devet sati, a na osnovu rješenja Direkcije za inspekcijske poslove i nadzor Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

Tokom noći zvonila su i manastirska zvona koja su pozivala vjernike na otpor molitvom.

U ranim jutarnjim satima načelnik Centra bezbjednosti Herceg Novi Goran Banićević i načelnik OB Tivat Dragan Kontić razgovarali su sa sveštenikom Miajlom Backovićem, tražeći da se vjernici povuku, kako bi se pristupilo rušenju.

Backović im je, kako prenosi Radio Tivat, saopštio da je Mitropolija crnogorsko-primorska više puta nudila državi da plati zakup ponte.

"Krstionica je u zoni Morskog dobra, ali je dio manastira, odnosno izgrađena je na postojećoj ponti koja je predviđena za krštenja i, što je najvažnije, nije niko preziđivao more, kako to rade mnogi oko nas, nije niko zauzimao morski prostor. Jednostavno smo na postojećoj ponti napravili crkvicu od 11 kvadrata i opet ponavljam, ne bježimo od toga da platimo zakup te ponte", istakao je Backović.

U jednom trenutku mirnog okupljanja vjernici su donijeli službenicima policije kafu i čaj, a oni su se oko 7.30 povukli jer se nijesu stekli uslovi za rušenje.

Od devet časova u krstionici arhijerejsku liturgiju služi episkop dioklijski Metodije sa sveštenstvom.

Liturgiji prisustvuje nezapamćeno veliki broj vjernika, među kojima su poslanik DF-a Milun Zogović, predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, potpredsjednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević, predsjednica SO Kotor Dragica Perović, odbornici tivatske, kotorske, hercegnovske i budvanske opštine.

Ranije jutros, na Fejsbuk stranici Manastira Miholjska prevlaka objavljeno je da je ostrvo na kojem se nalazi krstionica policija opkolila sa kopna i sa mora.

Navode da je policija počela da pristiže jutros prije pet časova, iako je to bilo najavljeno za devet sati.

"U toku je policijsko opkoljavanje Prevlake. Najavljeno u 9.00, a došli su prevarno u 4.35 časova, sa ugašenim svjetlima sa mora, pokušavši da tajno i nečujno opkole Krstionicu u kojoj se mnoštvo naroda molilo i učestvovalo na službi Božijoj", navodi se na Fejsbuk stranici.

Sveštenik je, kako se ističe, pozvao policajce da se povuku i pođu kućama "i zagrle svoju djecu kako bi bili ponosni na očeve koji nijesu napravili bezumlje i poslušali naređenje da ruše svetinju".

Podsjećamo, Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) naložilo je ranije Mitropoliji crnogorsko-primorskoj da ukloni ovaj objekat, ali oni to nijesu uradili u ostavljenom roku.

U skladu sa zakonom, Ministarstvo je po oglasu angažovalo "treće lice" da to učini.

Пратите нас на

Коментари214

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније