Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

11. 04. 2024. 10:33 >> 11:05
1

Dijaloška tribina

"Zašto se razvode brakovi"

Dijaloška tribina na temu “Zašto se razvode brakovi?” održana je u utorak, 9. aprila 2024. godine u sali parohijskog doma Crkve Svetog Đorđa pod Goricom. O ovoj društvenoj i porodičnoj problematici govorili su sveštenik Igor Balaban, arhijerejski namjesnik zetski, Ivana Becić, sudija Osnovnog suda u Podgorici i Dijana Popović – Gavranović, socijalna radnica i porodična psihoterapeutkinja. Moderator tribine bio je sveštenik Gojko Perović.

Sveštenik Igor Balaban iznio je učenje Crkve o svetinji braka i govorio je, kako je saopšteno iz Mitropolije, o iskustvima predbračne pripreme i svešteničkog posredovanja među supružnicima onda kada nastupi bračna kriza, naglašavajući da je svrha hrišćanskog braka umanjenje egoizma i neprestana dioba ljubavi, a ne insistiranje na ličnom komforu.

Becić je govorila o svojoj ulozi sudskog medijatora u situacijama kada je najavljen razvod braka, i istakla da je uspješnom braku potrebno neprestano osnaženje čuvanjem i njegovanjem intime među supružnicima – u šta, pored i prije intimnih bračnih odnosa, spadaju zajednički razgovori, međusobna slušanja, pa i saosjećajna ćutanja.

Popović – Gavranović je govorila o složenosti supružničkih odnosa, o posljedicama koje oni donose dječijem uzrastanju.

I pored razumijevanja hrišćanskog učenja o braku opisala je fenomen krize u braku i bezizlaznosti nekih bračnih situacija u kojima je razvod mnogo bolje rješenje od insistiranja na opstanku veze među ljudima koji ne razumiju suštinu braka, partnerskog i roditeljskog odnosa ili nemaju povjerenja, snage i volje da sprovedu poželjne promjene u djelo.

Svi učesnici tribine su istakli da živimo u vremenu velikih, globalnih, društveno političkih promjena i kriza koje pogađaju pojedinca i porodicu, ali i favorizovanja usmjerenosti pojedinca na sebe, pojačanog egocentrizma, da se u takvom duhu vaspitavaju djeca – budući ljudi i supružnici, i da otuda živimo vrijeme pojačane krize braka. Pored toga, svako od govornika je izrekao niz pouka i preporuka kako i zašto treba dati šansu svakom braku da pokuša izaći iz trenutne krize, prenijela je Mitropolija.com.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније