Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B92, Objavila: R.P. ]

29. 10. 2018. 13:00 >> 12:40
5

STAV TEOLOGA

"CPC i MPC ni brzo ni lako do autokefalnosti"

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) i Makedonska pravoslavna crkva (MPC) neće tako brzo, ni tako lako dobiti autokefalnost, smatra teološkinja Centra za istočnoevropske i međunarodne studije u Berlinu Regina Elsner.

Na pitanje koliko su, nakon Ukrajinske pravoslavne crkve, realne nade za nezavisnost drugih balkanskih pravoslavnih zajednica, CPC i MPC, koje žele priznavanje autokefalnosti i razdvajanje od Srpske pravoslavne crkve, Elsner je Radiju Slobodna Evropa rekla da nije sigurna, ali da pretpostavlja da se to svakako neće desiti ni automatski ni brzo.

"Naravno da vjerske zajednice u Makedoniji i Crnoj Gori prate veoma pažljivo ovaj događaj i imaju neke nade za brži razvoj dešavanja po njihove crkve, ali ja pretpostavljam da je njihova situacija značajno drugačija od ukrajinske situacije, jer vlade djeluju više demokratski, nego što je to slučaj sa Rusijom a i Ukrajinom takođe", kazala je Elsner.

Ona je dodala i da veruje da će vaseljenski patrijarh Vartolomej biti veoma oprezan u ovim slučajevima, jer ne želi da gura srpsku crkvu u pravcu Moskve.

"Srbija je već jako bliska Moskvi, možda i njihov najbliži saveznik, i neki koraci u pravcu autokefalnosti, recimo makedonske crkve, značili bi da će izgubiti ovu crkvu, pa ne mislim da će to rizikovati. Za sada ne mislim da će to imati direktnog uticaja na situaciju", dodala je Elsner.

Elzner koja je stručnjak za pravoslavlje, ocijenila je i da je priznavanje autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, izazvalo "ogromnu krizu unutar pravoslavne zajednice širom svijeta" i da pokazuje da je političko uplitanje i njihov uticaj na crkvene zajednice veći nego što bi trebalo.

"Mi moramo da priznamo da se aktuelni rascjep dogodio ne zbog pitanja vjere ili dogme, što bi bilo normalno za crkve već zbog njihove posvećenosti nacionalitetima i političkim strategijama. I, naravno, implikacije nisu samo političke, već su i crkvene takođe, sa posebnim uticajem na vijerničku dijasporu", dodala je.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Elsner procjenjuje da će ukrajinska autokefalnost ohrabriti desničare unutar ruske crkve, ali vjeruje da neće doći do trajne šizme u pravoslavnom svjetu, jer ovo nije religijsko već političko pitanje.

Smatra da je pozicija patrijarha Vartolomeja snažnija, jer on uživa veći ugled i poštovanje od patrijarha Kirila ali iza kojeg je, pak, ruska moć, što kako smatra, nije za potcjenjivanje

Ova teološkinja smatra da se pravoslavna crkva previše često upliće u politiku, što joj nanosi štetu i da bi u konačnici ovu situaciju mogla iskoristiti da se modernizuje.

"Mislim da ima nekoliko posljedica. Prva je naravno ogromna kriza unutar pravoslavne zajednice širom svijeta. Pokazuje da je političko uplitanje i njihov uticaj na crkvene zajednice veći nego što bi trebalo. Mi moramo da priznamo da se aktuelni rascjep dogodio ne zbog pitanja vjere ili dogme što bi bilo normalno za crkve, već zbog njihove posvećenosti nacionalitetima i političkim strategijama. I, naravno, implikacije nisu samo političke, već su i crkvene takođe, sa posebnim uticajem na vjerničku dijasporu", kaže Elsner.

"Za Ruse koji žive izvan Rusije, zato što im ruska crkva zabranjuje da učestvuju u svetoj liturgiji kao i da učestvuju u euharističkim obredima Carigradske patrijaršije (Konstantinopolja). Tako da je teološki dijalog zaustavljen i meni se čini da će ova situacija mnogo više izolovati, pije svega Moskovsku patrijaršiju, kao i poljujati kredibilitet crkve. Nažalost, to će ojačati nacionalistička i fundamentalistička krila u ruskoj crkvi", zaključuje Elsner.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније