Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

04. 10. 2018. 15:50 >> 15:30

MUP CG

Usvojena Strategija za upravljanje ljudskim resursima

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Stretegiju upravljanja ljudskim resursima u Upravi policije za period 2019/24. godina, koja sadrži strategijske i operativne ciljeve čijom će se realizacijom značajno unaprijediti stanje u toj oblasti.

Generalni direktor Direktorata za strateško razvojne poslove u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), Safet Korać saopštio je Strategija prvi put urađena kao samostalni strateški dokument koji uređuje oblast upravljanja ljudskim resursima u policiji.

„Strategiji je prethodila ozbiljna i detaljna analiza postojećeg stanja koja sadrži pregled postojećeg institucionalnog i pravnog okvira za upravljanje ljudskim resursima, kao i targetiranje identifikacije nedostataka postojećeg sistema“, kazao je Korać na konferenciji za novinare.

On je naveo da Stragija sadrži strategijske i operativne ciljeve, čijom će se realizacijom značajno unaprijediti stanje u toj oblasti.

„Razvijanje sistema upravljanja ljudskim resursima zasniva se na savremenim standardima i procedurama zapošljavanja, osposobljavanja i napredovanja u profesionalnoj karijeri“, dodao je Korać.

Prema njegovim riječima, sprovedenim analizama ustanovljeno je da ne postoji adekvatan sistem planiranja ljudskih resursa.

„Problemi koji predstavljaju ozbiljne nedostatke odnose se na to da se trenutni sistem policijskog obrazovanja nije pokazao kao djelotvoran u potpunosti, jer ne odgovara savremenim bezbjednosnim potrebama“, rekao je Korać.

On smata da to ne ide u prilog približavanju evropskim standardima, pa se taj sistem mora unaprijediti.

On je rekao da je nepovoljna obrazovna struktura policijskih službenika, jer visoko obrazovanje ima samo 20 odsto službenika, 76 odsto srednje i 3,3 odsto više stručno obrazovanje.

Prema riječima Koraća, nedostaju i kontinuirane specijalizovane obuke službenika za obavljanje policijskih poslova.

„Samo 28 odsto policijskih službenika je mlađe od 40 godina, dok se u starosnoj grupi preko 40 godina nalazi čak 72 odsto službenika“, saopštio je Korać.

On je pojasnio da je od toga, najveći broj policijskih službenika, njih 58 odsto između 40 i 50 godina.

„Zbog toga smo riješeni da idemo u podmlađivanje policijskog sastava“, rekao je Korać i dodao da će tome, uvažajaću Plan optimizacije Vlade i Ministarstva finansija, u narednom periodu bolje posvetiti pažnju.

On je kazao i da je polna struktura nepovoljna, jer su samo deset odsto policijskih službenika žene.

Pored toga, kako je naveo, proces zapošljavanja, ocjenjivanja, plate i nagrađivanje policijskih službenika treba dodatno revidirati i unaprijediti, kako bi službenici bili motivisaniji za obavljanje posla.

Doprinos procesu pristupanja EU

Korać je kazao da usvojena Strategija doprinosi procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), jer Crna Gora posebnu pažnju posvećuje konsolidovanju vladavine prava i jačanju administrativnih kapaciteta organa.

„Kroz Poglavlje 24 usvajamo i primjenjujemo instrumente od ključnog značaja za razvoj policije“, rekao je Korać.

To će, kako smatra, dovesti do kreiranja pouzdanijeg policijskog sistema koji će biti sposoban da prihvati i brojne zahtjeve pravnih tekovina EU.

„Nakon usvajanja Strategije i kroz realizaciju Akcionog plana, imaćete priliku da se uvjerite da ćemo kroz izradu elaborata opravdanosti osnivanja studijskog programa ili čak posebnog fakulteta bezbjednosti, stvoriti preduslove da poboljšamo stanje na ovom nivou“, poručio je Korać.

On je rekao da to podrazumijeva i da se zajedno sa Ministarstvom prosvjete ponovo uradi analiza osnovnog policijskog obrazovanja, i da vide šta će se dešavati sa današnjom Policijskom akademijom.

„Manjkavosti postoje, pa se ovom Strategijom i akcionim planom za njeno sprovođenje želi uspostaviti sistem u kojem kompetentni policijski službenici profesionalno i odgovorno obavljaju poslove u očuvanju bezbjednosti pojedinca, zajednice i države, koju karakteriše kontinuirani rast povjerenja građana u rad policije“, kazao je Korać.

On je naveo da će za realizaciju Strategije i njenog praćenja biti zaduženo posebno koordinaciono tijelo, koje će biti sastavljeno od predstavnika MUP-a i Uprave policije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније