Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me ]

03. 10. 2018. 12:27 >> 13:50
21

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

Magnetna rezonanca podvig, ali ne rješava povjerenje

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, pustio je u rad najsavremeniji aparat magnetne rezonance u sklopu Kliničkog centra.

Riječ je o aparatu najnovije generacije, koji posjeduje tehničke mogućnosti pružanja najnaprednijih pregleda magnetnom rezonancom.

Đukanović je rekao da je Crna Gora, nakon trasiranja evropskog puta, sada pred novim izazovom - kako unaprijediti kvalitet života ljudi.

U obraćanju predstavnicima KCCG, Đukanović je poseban akcenat stavio na povjerenje građana u zdravstveni sistem Crne Gore.

Stoga se osvrnuo na luksuzne turističke komplekse u zemlji, navodeći da će noćenje u najskupljim hotelima platiti oni turisti koji su sigurni da će u toj zemlji dobiti adekvatnu medicinsku i zdravstvenu zaštitu.

Ako smo, kako je rekao, mogli da napravimo Portonovi, Porto Montenegro, Aman onda bi, kaže predsjednik, trebalo da vidimo da li smo u stanju da pružimo kvalitetnu zdravstvenu uslugu.

Prvi čovjek crnogorske države je rekao i da je ozbiljan podvig za jednu zemlju staviti ovakav aparat na uslugu građanima.

"Ali aparati neće riješiti povjerenje. Povjerenje je na ljudima", rekao je Đukanović.

Potenciraće tri aspekta - zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i zapošljavanje.

"Svako od nas traži najviše povjerenje od ljekara, zdravstvenog osoblja. Radeći ove ili one poslove koji su vezani za zdravstvo imali smo prilike da razmišljamo je li povjerenje građana na željenom nivovu", rekao je Đukanović.

Prvi čovjek Klliničkog centra Crne Gore, Jevto Eraković, podsjetio je da je prva magnetna rezonanca u toj zdravstvenoj ustanovi nabavljena 2000. godine.

Od tada do danas je, kako je istakao, urađeno više od 150 hiljada pregleda magnetnom rezonancom, te više od 350 hiljada pregleda skenerom. 

Obavljeno je i više od 600 hiljada pregleda ultrazvukom, te više od 700 hiljada RTG pregleda.

"Sve je tada počelo, a danas dobijamo najsavremeniji aparat magnetne rezonance. I KCCG tu ne smije da stane. Imamo jasne vizije na koji način dalje da razvijamo naš Centar za radiološku dijagnostiku", rekao je Eraković.

Za tri mjeseca će, kako je rekao, biti predstavljen novi linearni akcelerator, vrijedan više od dva i po miliona eura, čime će se, kako je dodao, nova radiološka terapija u Crnoj Gori podići na evropski i svjetski nivo.

"Želim da istaknem veliku podršku i pomoć Ministarstva finansija i Ministarstva nauke. Želim da se zahvalim i direktorici KCCG u prethodnom mandatu, gospođi Zorici Kovačević, koja je sa svojim timom započela mnoge od ovih projekata. Najviše želim da se zahvalim doktorima i zaposlenima u KCCG, koji predstavljaju posebnu snagu, koja treba da bude ponos Kliničkog centra i države“, istakao je Eraković.

I. Pejović - O. Zogović

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније