Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

11. 03. 2024. 11:41 >> 11:41

KCCG

Savremeni ultrzvuk i aparat za skrining sluha uskoro u IBD-u

Institut za bolesti djece uskoro dobija savremenu medicinsku opremu - ultrazvučni aparat *Point of Care* i *Oto Read* aparat za skrining sluha, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore.

Vrijednost oba aparata iznosi preko 50 hiljada eura, a sredstva za nabavku je obezbijedila Crnogorska komercijalna banka (CKB). Ugovor o donaciji potpisali su doktor Aleksandar Radović, direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i Tamaš Kamaraši, predsjednik Upravnog odbora CKB-a.

“Ultrazvučni aparat *Point of care* je standard za plasiranje centralnog venskog puta i bodenje neuromišićnih blokova. Ovaj aparat omogućava lako i jednostavno identifikovanje centralnih vena, nervnih pleksusa i perifernih nerava čime se značajno olakšava svakodnevni rad anesteziologa u operacionoj sali”, saopštili su iz IBD-a.

Institut za bolesti djece će uskoro imati na raspolaganju i *Oto Read* aparat za otoakustičnu emisiju koji kombinuje brzo i sveobuhvatno testiranje sluha kod novorođenčadi, djece i odraslih.

“Testiranje sluha traje nekoliko sekundi i tumačenje rezultata je vrlo jednostavno. Njegov značaj je posebno naglašen u procjeni ototoksičnosti, početka profesionalnog gubitka sluha i funkcionalnih slučajeva gubitka sluha”, navodi se u saopštenju.

Doktor Aleksandar Radović, zahvaljujući se na još jednoj vrijednoj donaciji, kazao je da je CKB prepoznata u crnogorskoj javnosti po društvenoj odgovornosti, a posebno njihova briga i empatija za naše najmađe članove zajednice.

“U ime naših najmlađih pacijenata, njihovih roditelja, zaposlenih naše ustanove i svoje lično, iskreno se zahvaljujem na još jednoj vrijednoj donaciji, posebno što je opredijeljena Institutu za bolesti djece. Briga za najmlađe članove naše zajednice, posebno one koji imaju zdravstvene problem je prioritet svih prioriteta. Njihova budućnost zavisi od našeg odgovrnog ponašanja a ovaj čin je najbolji primjer, jer ćemo dobijanjem savremenih aparata uanprijediti pružanje zdravstvenih usluga našoj najvulnerabilnijoj populaciji. U to ime još jednom zahvaljujem svim zaposlenima u CKB-u i vašim klijentima koji su svojim učešćem doprinijeli ovom plemenitom činu”, naglasio je dr Radović

Tamaš Kamaraši istakao je da je iznos za nabavku medicinske opreme prikupljen u okviru inicijative “Tu smo. Za bezbrižno djetinjstvo”. On je podsjetio da je u okviru pomenute inicijative, u periodu od 26. decembra 2023. do 15. januara 2024. godine, CKB donirala po jedan euro za svako plaćanje veće od 10 eura koje su klijenti obavili putem CKB GO aplikacije.

„Duže od jedne decenije, kroz nabavku potrebne medicinske opreme, CKB podržava Institut za bolesti djece. Međutim, danas smo posebno ponosni jer smo u ovu plemenitu misiju, po prvi put, direktno uključili i naše klijente. Vjerujem da smo na taj način poslali važnu poruku - tu smo da povezujemo i osnažujemo ljude, kreirajući inicijative koje nam omogućavaju da postignemo ciljeve koji su u najboljem interesu cjelokupnog društva. Zahvaljujem se klijentima CKB-a i timu Instituta za bolesti djece, na još jednom važanom koraku koji smo zajedno napravili u procesu očuvanja zdravlja mališana”, kazao je Tamaš Kamaraši, predsjednik Upravnog odbora CKB-a.

Za nešto manje od mjesec dana, oba medicinska aparata biće dostupna za liječenje pacijenata Instituta za bolesti djece. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније