Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Krsto Gazivoda, TVCG

16. 04. 2024. 20:31 >> 20:31
Čitaj mi:

SKORO DVIJE HILJADE PRITUŽBI

Građanima najviše smeta čekanje i nemogućnost zakazivanja specijalističkih pregleda

Gotovo dvije hiljade pritužbi na rad dobili su Zaštitnici prava pacijenata. Građanima najviše smeta čekanje u redovima i nemogućnost zakazivanja specijalističkih pregleda u što kraćem roku. Najveći dio pritužbi međutim se, poručuju sagovornici TVCG riješi otvaranjem dopunskih termina, kao i da se svi prigovori analiziraju i rješavaju u najkraćem zakonskom roku.

Zaštitnici prava pacijenata dobili su gotovo dvije hiljade pritužbi pacijenata na rad zdravstvenih ustanova prošle godine. Na rad Kliničkog centra bilo je 755 prigovora, a 819 upućeno je Domu zdravlja Glavnog grada.

"Najčešće pritužbe su se odnosile na vrijeme čekanja specijalističkih i subspecijalističkih pregleda, kao i dijagnostičke procedure'', kazala je Jelena Krstajić, rukovoditeljka Službe za kontrolu kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga  Kliničkog centra Crne Gore.

"U našem Centru za radiološku dijagnostiku otvaraju se termini svake pete sedmice, ali uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom gradu ima oko 260 hiljada osiguranika, nemoguće je izaći u susret svakom pacijentu", kazala je Snežana Miranović, zaštitnica prava pacijenata u Domu zdravlja Podgorica.

"Pacijetni koji na uputu imaju naznaku hitnosti ili prioriteta zbog nastavka liječenja, imaju obezbijeđen pregled, dok se ostalima putem telefona javlja da su otvoreni dopunski termini, kako bi preko izabranog ljekara zakazali pregled", dodala je Krstajić.

A građani imaju različita iskustva sa zdravstvenim ustanovama.

Od trenutka kada prijavite slučaj Zaštitniku prava pacijenata, u najkraćem roku prigovor se analizira.

"Svaki pacijent ima pravo prigovora na kvalite zdravstvene usluge, na vrijeme čekanja u zdravstvenoj ustanovi, na postupanje zdravstvenog radnika -zdravstvenog saradnika imamo i jednu kategoriiju ostalo, organizaciju rada u zdravstvenoj ustanovi", kazala je Miranović.

"Mi sagledamo sve prigovore, analiziramo, preduzimamo sve aktivnosti i mjere u skladu sa zakonom i pravima pacijenata. Gotovo svi prigovori budu riješeni u zakonskom roku. Nekada se prigovori rješavaju i na dnevnom nivou, zavisno od vrste i složenosti problema", dodala je Krstajić.

No dobra vijest je da se broj prigovora u odnosu na 2022. smanjio. Iz obje zdravstvene ustanove ohrabruju pacijente da ostvare svoja prava, i ukoliko imaju prigovor, da se obrate Zaštitniku prava pacijenata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније