Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

20. 09. 2018. 07:13   >>  06:54 5

NEDOSTAJU APARATI

Na zračenje čeka 67 pacijenata

Prema najnovijoj listi čekanja Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), na kojoj se nalazi oko 400 građana koji nijesu obavili pregled i dobili terapiju, 67 oboljelih od kancera čeka na zračenje, uglavnom zbog nedostatka aparata za zračenje.

 

Iz Kliničkog centra su za "Dan" saopštili da je zbog velikog opterećenja aparat za spoljašnje zračenje podložan čestim kvarovima.

Građani su se u proteklih pola godine više puta žalili da zbog kvara aparata čekaju po nekoliko mjeseci na zračenje, za koji ne postoji alternativa.

U istom ovom periodu konzilijum Kliničkog uputio je 21 pacijenta na zračenje u inostranstvu, što je državu koštalo oko 80.000 eura.

"Klinika za onkologiju i radioterapiju (KOR) trenutno raspolaže jednim aparatom za spoljašnje i jednim za unutrašnje zračenje koji su instalitrani u novoizgrađenoj i po savremenim standardima opremljenoj zgradi, predatoj na upotrebu 12. jula 2010. godine. Postojeći aparat je zbog preopterećenosti podložan povremenim kvarovima, koje otklanjamo u najkraćem mogućem roku. Kako bi pacijenti blagovremeno koristili ovaj vid zdravstvene usluge, KCCG je preduzeo aktivnosti za nabavku još jednog aparata čija je instalacija u toku", ističu iz KCCG.

Iz Kliničkog centra Crne Gore objašnjavaju da se liste čekanja mjesečno ažuriraju i objavljuju na sajtu njihove ustanove i da su one u proteklih godinu i po znatno smanjene.

"Napominjemo da su liste čekanja u našoj ustanovi najmanje u regionu", poručuju iz KCCG.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje "Danu" su saopštili da za svakog oboljelog koji se uputi u inostranstvo, na liječenje zračnom terapijom sa moduliranim intenzitetom, za tu medicinsku uslugu moraju da odvoje između 1.800 i 6.000 eura.

"U 2018. godini, do 19. septembra, na liječenje zračnom terapijom sa moduliranim intenzitetom Fond za zdravstveno osiguranje je na osnovu konzilijarnog predloga Kliničkog centra uputio u Banjaluku 13 pacijenata, a za Tursku devet. Ukupna cijena tretmana po pacijentu zavisi od broja frakcija i kreće se od 1.800 do 6.000 eura", ističu iz Fonda.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније