Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

25. 06. 2018. 19:37 >> 21:07

OCJENA S DIGITALNE SKUPŠTINE

Zapadni Balkan spreman za Digitalnu agendu

Predstavnici država Zapadnog Balkana spremni su da realizuju Digitalnu agendu, rečeno je danas na Digitalnoj skupštini u Sofiji, koju je organizovala Evropska komisija i Bugarska u svojstvu predsjedavajuće zemlje Savjetom EU.

Povezivanje šest zemalja Zapadnog Balkana u jedinstveno digitalno tržiste, između ostalog, obuhvata razvijanje širokopojasnog interneta, razvoj elektronskih servisa u javnom sektoru, razvoj e-vlade, e-zdravstva, razvijanje digitalnih vjestina, investiranje u sajber bezbjednost i sigurnost digitalnog sistema.

Za razvoj širokopojasnog interneta i elektronskih komunikacija u Crnoj Gori, u posljednje dvije godine uloženo je oko 200 miliona eura, a usvojeni su skoro svi nepohodni zakoni za razvoj digitalnog društva, poput nedavno usvojenog Zakona o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu.

"U izradi je i predlog novog zakona o elektronskoj upravi", istakao je državni sekretar za razvoj elektronske uprave u Ministarstvu javne uprave Dejan Abazović, koji je govorio na Digitalnoj skupštini zajedno sa svojim kolegama iz Srbije, Kosova, Makedonije, Albanije , Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Crna Gora je prije mjesec dana, prva u regionu potpisala ISA² memorandum koji omogućava prekograničnu saradnju i korišćenje elektronskih servisa EU, a kako Abazović u izjavi za TVCG najavljuje, građani će dobiti i jedinstveni identifikacioni dokument, koji će pored digitalnog identiteta i digitalnog potpisa, istovremeno biti lična karta i zdravstvena knjižica.

Digitalna agenda Zapadnog Balkana ima za cilj da podrzi digitalnu transformaciju ekonomije regiona i donese gradjanima benefite poput brzeg ekonomskog rasta,vise radnih mjesta i bolje javne servise sa jednostavnijim i bržim pristupom.

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i drustvo Marija Gabrijel istakla je na skupu u Sofiji da Digitalno, po definiciji, ne poznaje fizičke granice među državama.

Digitalna skupstina je godisnji forum na kom više od 1000 visokih zvaničnika, kreatora državnih politika i drugih zainteresovanih strana razgovaraju o digitalnoj politici EU i mogućnostima koje nudi digitalna transformacija.

Razvoj digitalnih vještina je, poručuju stručnjaci iz Evropske komisije, neophodan jer se očekuje da ce u skoroj budućnosti one biti neophodne za obavljanje skoro 90 odsto zanimanja.

Maja Đuretić Mrdak, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније