Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

22. 06. 2018. 14:40 >> 14:34
1

RASPRAVA O ZAKONU

Inspektori (ne)rade svoj posao

Poslanici su danas završili raspravu o Predlogu izmjene Zakona o nadzoru proizvoda na tržištu, kojom se inspektorima daje mogućnost da nalože trajno povlačenje nebezbjednih proizvoda sa tržišta.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, saopštila je da se predloženom izmjenom obezbjeđuje usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom i da se njom daje mogućnost inspektorima da nalože trajno povlačenje sa tržišta proizvoda koji su u suprotnosti sa Zakonom o opštoj bezbijednosti proizvoda.

“To nijesu prehrambeni proizvodi, već proizvodi u opštoj upotrebi”, kazala je Sekulić na sjednici Skupštine.

Poslanica Demokratskog fronta (DF), Branka Bošnjak, smatra da je problem u Crnoj Gori to što inspekcijske službe "ne rade posao kako treba" i što se zakoni primjenjuju selektivno.

Ona je upozorila na problem deklaracija na proizvodima u velikim marketima koji posluju u Crnoj Gori, za koje tvrdi da su odštampane sitnim slovima i u velikom broju slučajeva “namjerno” zalijepljene preko datuma isteka roka proizvoda.

Bošnjak je dodala da se zbog toga dešava da kupci kupe proizvod čiji je rok istekao ili koji sadrži neki sastojak na koji su alergični. Ona je kazala i da su prisutne brojne dezinformacije kada je u pitanju reklamiranje proizvoda koji se nalaze na tržištu.

Poslanica DF-a, Ljiljana Đurašković, podsjetila je da je krajem prošle godine inspekcijskim kontrolama utvrđeno da je na crnogorsko tržište uvezeno preko dvije hiljade igračaka opasnih po zdravlje.

Ona je dodala i da se u Crnoj Gori obavljaju selektivne inspekcijske kontrole, tako što se neke trgovačke radnje kontrolišu veoma često, a neke nikada.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Rakočević, kazao je da je cilj predložene izmjene Zakona usaglašavanje sa zakonodavstvom EU, kako bi se obezbijedilo zatvaranje poglavlja koje se odnosi na zaštitu potrošača.

On je dodao da bi to trebalo da doprinese primjeni evropskih standarda, koji će obezbjediti veći stepen sigurosti proizvoda i tako omogućiti veći kvalitet života građana.

Poslanica DPS-a, Ana Nikolić, kazala je da je u trogodišnjem periodu, od početka primjene Zakona o nadzoru proizvoda na tržištu, obavljeno 5,76 hiljada inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je identifikovano 809 nebezbjednih proizvoda.

“Od tog broja, identofikovano je 398 proizvoda sa ozbiljnim rizikom, 143 proizvoda su opozvana i povučena s tržišta, dok je za 16 izrečena mjesa uništenja”, navela je Nikolić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније