Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

06. 06. 2018. 14:11 >> 14:00

PREDSTAVLJEN IZVJEŠTAJ

Osobe sa invaliditetom višestruko diskriminisane

Osobe sa invaliditetom višestruko su dikriminisane u crnogorskom društvu, navodi se u Izvještaju "Integracija i prava osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori", koji je danas predstavljen u Podgorici.

Izvještaj je pripremila koalicija nevladinih organizacija u kojoj su Inicijativa mladih za ljudska prava, Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore, Udruženja paraplegičara Podgorice, Udruženja paraplegičara Bara i Udruženja paraplegičara Pljevalja.

U Izvještaju se ocjenjuje da su u obrazovanju i obuci u značajnoj mjeri realizovane mjere iz Akcionog plana, ali da je potrebno nastaviti sa obezbjeđivanjem udžbenika, nastavnih sredstava i tehničkih pomagala koja su neophodna za razvoj i jednako učešće djece.

"Potrebno je i nastaviti sa prilagođavanjem ustanova i otklanjanju prostornih barijera, i razvijanjem mehanizama za statističko praćenje obuhvata osoba sa invaliditetom (OSI) kroz sve nivoe obrazovanja", kaže se u Izvještaju.

U oblasti socijalne zaštite mjere predviđene Akcionim planom nijesu realizovane na zadovoljavajućem nivou.

"Potrebno je stvoriti uslove za efikasnije procjenjivanje invaliditeta, odnosno intersektorskim djelovanjem obrazovati tijelo koje bi OSI po jedinstvenim kriterijumima omogućilo utvrđivanje invaliditeta, a na osnovu toga, oni bi mogli da ostvare svoja prava u različitim sistemima", navodi se u Izvještaju.

Dodaje se da bi se postojanjem takvog Tijela stvorio osnov za uspostavljanje registra OSI pomoću kojeg bi se imali precizni podaci u oblasti invalidnosti.

U oblasti participacije nadležne državne institucije nijesu ispunile sve mjere i aktivnosti predviđene Akcionim planom.

U Izvještaju se navodi da je neophodno da se izmjeni Zakon o izboru odbornika i poslanika, kako bi se usaglasio sa Konvencijom o pravima OSI u pogledu prava glasa i da se izborni materijali obezbijede u lako razumljivim i pristupačnim formatima.

Imajući u vidu da značajan broj birališta nije prilagođen, potrebno je da se biračka mjesta i sam proces glasanja prilagodi potrebama lica sa smanjenom pokretljivošću", kaže se i Izvještaju.

U oblasti zapošljavanja nadležne institucije, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje Crne Gore, i pored dijela realizovanih aktivnosti, u velikoj mjeri nijesu ispunili predviđene mjere kako u normativnom dijelu tako i dijelu sprovođenja konkretnih aktivnosti.

Potrebno je, kako se navodi, da se usvoji Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju OSI, kao i Pravilnik o metodologiji i finansiranju posebnih organizacija.

Dodaje se da je neophodno podsticati samozapošljavanje kroz obezbjeđivanje kredita za stimulisanje preduzetništva, uz povoljne uslove za projekte čiji su nosioci žene sa invaliditetom, i uraditi aplikacioni program za praćenje zaposlenih i neposlenih OSI.

Koordinator projekta Milan Radović kazao je da su u oblasti pristupačnosti, realizovane određene mjere u vezi sa izmjenama i dopunama normativnog okvira, dok je dio mjera koji se odnosi na konkretno prilagođavanje djelimično realizovan.

"Neophodno je u toku ove godine pokrenuti inicijative kod 11 opština u cilju donošenja Odluke o javnim parkiralištima i shodno urađenoj Analizi pristupačnih objekata u javnoj upotrebi u vlasništvu organa državne uprave donijeti akcione planove za njihovo prilagođavanje i obezbijediti sredstva u budžetu za finansiranje adaptacije ili rekonstrukcije objekata", rekao je Radović.

On je kazao da je potrebno usvojiti izmjene i dopune Pravilnika o vrstama, minimalno - tehničkim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata in Pravilnika o uslovima za izgrađena i uređena kupališta.

Predsjednica Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore, Nataša Borović kazala je da je potrebno naglasiti da još nijesu stvorene zakonske pretpostavke da OSI po jedinstvenim kriterijumima dobiju status tih osoba.

"Ne postoji komisija koja bi po jedinstvenim kriterijumima, već više komisija koje po različitim kriterijumima, u skladu sa posebnim zakonima, utvrđuju invaliditet, čime se omogućava ostvarivanje prava iz pojedinih oblasti", rekla je Borović.

Prema njenima riječima, takva komisija je pri Zavodu za zapošljavanje, koja djeluje u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković je naglasio da pred organima i institucijama predstoje ozbiljni izazovi u cilju obezbjeđivanja ne samo pristupačnosti objekata i površina u javnoj upotrebi, već i javnog prevoza, informacija i komunikacija radi njihovog potpunog uključivanja u život zajednice.

"Osobama sa invaliditetom mora biti obezbijeđena jednaka dostupnost servisa podrške radi unapređenja kvaliteta života i sprječavanja institucionalnog 'zbrinjavanja', a režim stavljanja pod starateljstvo neophodno je zamijeniti modelom odlučivanja uz podršku, saglasno pristupu zasnovanom na ljudskim pravima", kazao je Baković.

On je rekao da je uključenost osoba sa invaliditetom u politički i javni život zajednice veoma niska, dok političke partije, sa rijetkim izuzecima, još ne angažuju osobe sa invaliditetom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније