Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

izvor: Mina [ Objavio: O.Z. ]

10. 05. 2018. 18:27 >> 18:41

U 2017. GODINI

Pred sudom u Strazburu 138 tužbi protiv CG

Na sjednici Vlade usvojen je Izvještaj Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava za prošlu godinu, koji prikazuje pregled rada Kancelarije zastupnika i novine u zastupanju pred Evropskim sudom, pregled i strukturu medjunarodnih postupaka koji se vode pred Evropskim sudom, te presuda i odluka koje su donijete u prošloj godini i nalaze se u postupku nadzora izvršenja pred Odborom Komiteta ministara.

“Izvještaj sadrži i podatke o finansijskom opterećenju državnog budžeta povodom isplate po osnovu utvrdjenih povreda ljudskih prava, kao i preporuke za preventivno djelovanje u cilju smanjenja kršenja konvencijskih prava”, navodi se u saopštenju.

Prema službenoj evidenciji Sekretarijata Suda do kraja prošle godine, građani, preduzeća i nevladine organizacije su podnijele ukupno 138 predstavki protiv Crne Gore, što je 16 odsto manje u odnosu na 2016. godinu.

“Izvještaj pokazuje da je i u prošloj godini nastavljen trend da se veliki broj podnijetih predstavki već u prvoj fazi postupka odbacuje kao neprihvatljiv i ne uzima u razmatranje Suda. Od ukupno 250 predstavki iz Crne Gore koje je prošle godine Sud imao u radu, nakon početnog ispitivanja po osnovu njihove prihvatljivosti oko 150 predstavki odbačeno je od sudske formacije sudije pojedinca (single-judge)”, objasnili su iz Vlade.

U toku prošle godine Evropski sud za ljudska prava donio je presude u 13 predmeta u korist podnosilaca predstavki, dok je u šest predmeta donio odluke kojima se prihvataju argumenti Vlade i predstavke odbacuju kao neprihvatljive.

Na kraju godine je ostalo 80 predmeta po kojima Sud treba da donese jednu od svojih odluka.

U dijelu izvršavanja presuda, Komitet ministara Savjeta Evrope prihvatio je akcione planove i akcione izvještaje i zatvorio 12 predmeta, donoseći konačne rezolucije, čime je nastavljen pozitivan trend u izvršavanju odluka Evropskog suda za ljudska prava.

“To je rezultiralo zatvaranjem velikog broja predmeta i doprinijelo afirmaciji Crne Gore kao države koja ima brzu reakciju domaćih organa u pogledu izvršenja pojedinačnih presuda”, konstatovano je u Izvještaju.

Imajući u vidu još visok indeks broja predstavki građana Evropskom sudu zbog dužine trajanja postupka pred organima državne uprave, kao i odliv budžetskih sredstava po tom osnovu, Vlada je odlučila da preduzme konkretne mjere radi podizanja nivoa odgovornosti organa koji svojim nefikasnim radom prouzrokuju značajne troškove.

Vlada je utvrdila Predlog izmjena i dopuna zakona o veterinarstvu. Izmjenama, kojima se pristupilo usljed deficita službenih veterinara, stvoren je pravni osnov i precizirani uslovi pod kojima se mogu ovlastiti veterinari i veterinarske ambulante za obavljanje poslova sanitarnih pregleda koje vrši službeni veterinar.

“Ovim se stvaraju uslovi za usklađivanje sistema službenih kontrola sa Evropskom unijom, kao jednog od mjerila za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 12 - Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor”, dodaje se u saopštenju.

Radi harmonizacije nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije i sprovođenja Zakona o bezbjednosti hrane, Vlada je donijela izmjene Uredbe o supstancama koje se mogu dodavati hrani za posebne prehrambene potrebe i izmjenu Uredbe o maksimalno dozvoljenim količinama nepoželjnih supstanci u hrani za životinje.

Vlada je usvojila Informaciju o statusnoj promjeni na Univerzitetu Crne Gore i donijela Odluku o statusnoj promjeni na Univerzitetu Crne Gore, kojom se osniva posebna organizaciona jedinica institut, pod nazivom Centar izvrsnosti za istraživanje i inovacije.

Takođe, Vlada je utvrdila Predlog zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom - iseljenicima, koji je, kako je saopšteno, zadržao građanski duh i stav o potrebi uvažavanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније