Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

10. 05. 2018. 16:58   >>  16:50 1

VLADA CG

Razmotriće uvođenje finansijske odgovornosti

Vlada će razmotriti mogućnost uvođenja finansijske odgovornosti onih državnih organa u čijem radu je utvrđena povreda Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, saopštila je zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, Valentina Pavličić.

Time se, kako je kazala, podiže stepen odgovornosti i profesionalnosti u radu državnih organa.

„Takođe kroz analizu tih presuda i predmeta odnosno činjenične građe koja je bila u tim predmetima, sve sa ciljem da dođe do podizanja stepena odgovornosti i profesionalnosti u radu državnih organa predložili smo, što je i Vlada usvojila, da se razmotri mogućnost uvođenja u pravni sistem države modela finansijske odgovornosti upravo onih državnih organa u čijem je radu utvrđena povreda”, rekla je Pavličić nakon sjednice Vlade.

Ona je, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose sa javnošću, objasnila da to znači da sada kada se donese presuda, nju izvršava Ministarstvo finansija i veoma često organ kod koga je utvrđena ta povreda bez obzira radilo se o pravosudnom ili upravnom organu, on i ne bude informisan o svemu.

“S tim u vezi, kao zastupnik uveli smo praksu po ugledu na države Evrope i članice Evropske unije (EU) da kada presuda bude pravosnažna i kada je izanalizira Kancelarija zastupnika, bude dostavljena onim državnim organima kod kojih je ta povreda utvrđena. Ne samo možda jednog, nego možda većine u lancu, da bi se izanaliziralo to i da ne bi došlo do budućeg kršenja”, navela je Pavličić.

S tim u vezi, kako je kazala, predložili su da se ta materijalna odgovornost prenese na budžet tih državnih organa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније