Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Mina; B.V.

10. 05. 2018. 14:54 >> 14:46
4

VLADA PREDLOŽILA

Novi zakon za bolju saradnju s dijasporom

Vlada je danas usvojila Predlog zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom i iseljenicima koji, kako je saopšteno, predstavlja veliki iskorak na planu sistemskog uređivanja te oblasti.

 

Direktor Uprave za dijasporu, Predrag Mitrović, podsjetio da je važeći Zakon o saradnji sa iseljenicima usvojen 2015, kao prvi normativni akt u crnogorskom zakonodavstvu kojim je regulisana ta oblast.

"Radilo se o pionirskom poduhvatu, a koliko god je zakonodavac pokušao da maksimalno obuhvati tu oblast, tek su se kroz njegovu primjenu mogle uočiti određene pravne praznine, nedorečenosti i nejasnoće u njegovim odredbama", kazao je Mitrović.

Kako je naveo, Predlog novog zakona zadržao je građanski duh i stav o potrebi uvažavanja jednakog statusa dijaspore i iseljenika i svih iseljeničkih grupacija iz Crne Gore.

Mitrović je kazao da je predlagač zakona uveo termin dijaspora, i time uvažio brojne zahtjeve našeg iseljeništva pristigle tokom javne rasprave.

Predlogom zakona su, kako je naveo, uređena prioritena pitanja saradnje Crne Gore sa dijasporom i iseljenicima, način ostvarivamnja i jačanja te saradnje, nosioci nadležnosti i međusobni odnosi institucija od državnog do lokalnog nivoa.

Posebnim poglavljem definišu se oblasti saradnje - očuvanje državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori, očuvanje kulturnog identiteta, jačanje obrazovne, naučne, kulturne i sportske saradnje, informisanje i povezivanje, zaštita prava i položaja dijaspore i iseljenika i unaprjeđenje privrednog partnerstva.

Zadržano je rješenje o obavezi formiranja Savjeta sa dijasporom i iseljenicima, kao savjetodavnog tijela Vlade koje čine i predstavnici iseljenika, a dodatno su razrađene norme koje obezbjeđuju transparentiji postupak izbora predstavnika dijaspore u Savjet i definišu prestanak mandata i način razrješenja članova tog tijela.

"Povećan je broj predstavnika u Savjetu za zemlje sa većom koncentracijom iseljenika, pa će tako Njemačka, umjesto dosadašnja dva imati tri predstvnika, dok su Rusija, Francuska, Belgija i Holandija dobile po jednog", kazao je Mitrović.

On je dodao da je novina u odnosu na postojeće zakonsko rješenje i uvođenje dodatnog broja članova Savjeta iz reda istaknutih ličnosti.

Zadržane su i unaprijeđene odredbe koje se tiču dodjela nagrada iseljenicima i organizacijama dijaspore za poseban doprinos koji su dali jačanju veza sa Crnom Gorom, a pored postojećih šest uvedena je i nagrada za doprinos u oblasti nauke.

Zadržane su i unaprijeđene i odredbe koje se tiču izdavanja iseljeničkih knjižica i organizacije manifestacije Dani dijaspore.

Prema riječima Mitrovića, poglavlje koje se tiče finansiranja pretrpjelo je najveće izmjene, a njime je predviđeno sufinanssiranje programa i projekata organizacija iseljenika na osnovu javnog konkursa.

"Jačanje odnosa između matice i dijaspore je dvostrani odnos, i ne može polivati na aktivnostima samo jedne strane", kazao je on.

Zato je, kako je pojasnio, neophodno da matica podržava projekete i programe organizacija iseljenika koji rezultiraju unaprjeđenjem i jačanjem odnosa Crne Gore sa svojim iseljeništvom, kao i ostvarenje ciljeva.

"Ako imamo u vidu da su organizacije iseljenika obično registrovane kao nevladine organizacije u stranoj zemlji, koje nemaju izvor finansiranja i sve svoje aktivnosti sprovode na volonterskoj osnovi, onda je jasno zašto je ovo neophodno", kazao je Mitrović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније