Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 03. 2018. 18:56 >> 18:54

U BOLNICI 13 PACIJENATA

Epidemija morbila još nije proglašena

U Crnoj Gori još uvijek nije proglašena epidemija morbila, a na bolničkom liječenju nalazi se 13 pacijenata oboljelih od morbila, pri čemu se prati još 6 pacijenata sumnjivih na infekciju morbilima. To je danas saopšteno iz Instituta za javno zdravlje.

"Od početka godine i zaključno sa današnjim danom u 14:00 sati, ukupno je registrovano 37 osoba inficiranih virusom morbila od kojih je 24 preležalo infekciju bez akutnih posljedica i koje se samim tim smatraju izliječenim.
Od registrovanja prvog slučaja i zaključno sa 23. martom najveći broj oboljelih u regionu registrovan je u Srbiji – 4043 sa ukupno 12 umrlih od morbila od početka epidemije, zatim slijede Grčka – 1131 slučajeva i tri smrtna ishoda, Rumunija sa 757 slučajeva i dva smrtna ishoda i Italija – 168 slučajeva i dva smrtna ishoda i to sve počev od 1. januara 2018.
U poređenju sa navedenim državama, kod nas se još uvijek bilježi nizak nivo intenziteta oboljevanja pri čemu se svaki sumnjivi slučaj mikrobiološki i epidemiološki istražuje i prati, kontakti stavljaju pod nadzor i sprovode druge protiv epidemijske mjere i to u svim opštinama i svim zdravstvenim ustanovama.

U skladu sa Zakonom i kada se steknu uslovi, Institut će Ministarstvu zdravlja predložiti proglašenje epidemije što će u prvom redu zavisiti od povećanja broja novoobljelih i to ne samo na nivou države već i po opštinama, kao i od broja osjetljive tj. nevakcinisane djece koja su najvećem riziku od oboljevanja od morbila.

Vezano za izvor obolijevanja – gotovo identičan broj do sada registrovanih pacijenata ima veze sa obolijevanjem izvan kao i na teritoriji Crne Gore.
Najpogođenija grupa su djeca starija od jedne a mlađa od pet godina (45,95%) od kojih niko nije vakcinisan. Zatim slijede odrasli stariji od 35 godina (18,92%) i mlađi odrasli (od 18 do navršenih 35 godina) kojih je ukupno registrovano 10,81%. Ostali oboljeli su u preostale tri uzrasne grupe: djece mlađe od jedne godine, djeca osnovno- i srednje- školskog uzrasta.
Ukupno gledano, među oboljelima nevakcinisanih i bez podatka o vakcinaciji je ukupno 94,60% dok samo kod dvije oboljele osobe postoje podaci o vakcinaciji koja je sprovedena ranije u djetinjstvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније