Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

12. 02. 2018. 08:00 >> 08:05
2

LUKOVAC SMATRA

Ima vremena da se riješe granice

Razgraničenje Crne Gore sa Hrvatskom i Kosovom ne mogu biti prepreka napretku ka Evropskoj uniji (EU) jer ima dovoljno vremena da se granična pitanja riješe, ocijenio je bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac.

U Strategiji za proširenje EU na zapadni Balkan izričito se kaže da u EU ne mogu ući države koje imaju neriješena granična pitanja, a što su predsjednik Evropske komisije (EK) Žan Klod Junker i komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han i naglasili, predstavljajući Strategije EU.

Crna Gora danas ima neriješeno pitanje Prevlake, kao i granice sa Kosovom, a još uvijek nije potpisan ni sporazum o granicama sa Srbijom.

Lukovac, govoreći o sporu za Prevlaku podsjetio je da je decembra 2002. godine dogovoreno privremeno rješenje, koje se, kako kaže, već više od 15 godina sprovodi sa uspjehom i bez bilo kakvih problema. Pored toga, podsjeća Lukovac, između vlada Crne Gore i Hrvatske postignut je još 2008. godine dogovor da ukoliko se između nadležnih organa dviju država ne postigne sporazum o konačnom rješenju, Crna Gora i Hrvatska prepuste da takvu odluku donese Međunarodni sud pravde u Hagu.

“Dakle, pitanje razgraničenja na prostoru Prevlake, na kopnu i moru, uspješno je riješeno, makar da je to privremeno rješenje. Dovoljno je vremena da se sadašnje privremeno rješenje zamijeni konačnim, bilo kroz bilateralni dogovor ili da se ono povjeri za odlučivanje Međunarodnom sudu pravde”, kazao je Lukovac za “Vijesti”.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније