Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

14. 01. 2024. 19:50 >> 21:58
2

ZENOVIĆ

"Dijalogom do dogovora između Crne Gore i Hrvatske"

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom Unijom Predrag Zenović kazao je da vjeruje da će dijalog biti rješenje trenutnih nesuglasica koje postoje između Crne Gore i Hrvatske.

"Uvjeren sam kako u dobronamjernost ministra odbrane Crne Gore Dragana Krapovića, ove Vlade, tako i u podršku koju Hrvatska pruža Crnoj Gori na evropskom putu", kazao je Zenović tokom gostovanja u Dnevniku TVCG. 

Naglasio je da je siguran da postoji opravdano uvjerenje da Crna Gora zaista jeste lider evropskih integracija.

"Crna Gora pregovara sa Evropskom unijom u jednom formatu koji je nasloženiji u istoriji evropskih integracija, i u takvim okvirima je lider", kazao je Zenović. 

Zenović je kazao da postoji optimizam da Crna Gora u mandatu ove Vlade dođe do interne spremnosti za evropske integracije.

"Postoje određeni problemi koji su bili u jednoj političkoj konstituciji Crne Gore u prethodnom periodu, ali upravo su se rješavanjem institucionalne krize važnim imenovanjima u pravosuđu i političkom dinamikom koja postoji između Vlade i Skupštine, sve su se ti problemi riješili i postoji optimizam da Crna Gora ovom dinamikom, u mandatu ove Vlade, može doći do interne spremnosti za integracije", poručio je Zenović. 

Komentarišući mogućnost skorog zatvaranja pojedinih poglavlja nakon ispunjavanja mjerila u dijelu koji se odnosi na vladavinu prava, Zenović je napomenuo da nova revidirana metodologija predviđa da bez ispunjavanja mjerila u okviru 23 i 24 nije moguće pristupiti zatvaranju drugih poglavlja.

"Onog trenutka kada bi se, ono što je temelj i baza, a to je vladavina prava i ono što predviđa nova metodologija, bilo ispunjeno, tada bi Crna Gora vrlo brzo krenula u proces zatvaranja poglavlja, i konačno zatvaranja klastera što predviđa nova metodologija, najvjerovatnije to bi bio Klaster 2", kazao je Zenović.

Zenović je naglasio da bi izbor VDT-a značio puno za evropski put Crne Gore.

"Budući da će to u tom punom kapacitetu i mandatu biti tako važna uloga u tužilačko-pravosudnom sistemu jedne države, to znači i korak naprijed i u poglavljima 23 i 24, i zaista vjerujem da će naši evropski partneri vidjeti to kao važan iskorak i kao jasnu opredijeljenost Crne Gore da se vrati na evropski kolosjek", istakao je Zenović.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније