Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Bojana Baranin, TVCG ]

05. 08. 2023. 07:00 >> 07:00
3

O “JADRANU” I PREVLACI

Lekić: Nedopustivo ćutanje i blamaža države

Nakon što je Hrvatska uputila protestnu notu zbog obilježavanja 90 godina broda „Jadran”, kojeg već duže od tri decenije pokušava da vrati iz naše zemlje, bivši diplomata Miodrag Lekić, poručuje da je nedopustiv način na koji se Vlada odnosi prema otvorenim pitanjima s Hrvatskom.06

Komentarišući protestnu notu koju je Hrvatska uputila našoj zemlji zbog proslave 90 godina broda "Jadran", premijer Dritan Abazović kazao je juče da je to u isključivoj nadležnosti Ministarstva odbrane.

Komandant broda "Jadran" Ivan Laković kaže da je značaj ovog broda nemjereljiv ne samo za pripadnike mornarice nego za sve pomorce.

“Ovi brodovi kao što je Jadran su stari jedrenjaci gdje se sve radi pomoću fizičke snage, na mehanički pogon, tako da je to jedno nasljeđe koje je od velikog značaja u svijetu, rijetki su brodovi koji imaju ovoliko godina, 'Jadran' evo slavi 90 i služi na ponos svima”, kaže Laković za TVCG.

Brod Jadran izgrađen je 1933. i bio je upisan u flotne liste hrvatskih luka. Na remont u Crnu Goru otplovio je 1991. i nije se vraćao.

Bivši diplomata i nekadašnji predsjednik Odbora za međunarodne odnose Miodrag Lekić kaže da pitanje vlasništva nad ovim brodom zahtijeva ozbiljan pristup vlade.

“Radi se o brodu koji je napravljen u periodu Kraljevine Jugoslavije gdje smo i mi bili i valjda imamo dio mora i matična luka tom brodu je Tivat. To ne znači da mi treba da zaoštrimo odnose sa Hrvatskom, ali ovako pasivno ćutanje i ova inferiornost je zaista nedopustiva i na neki način je blamaža države”, kaže Lekić.

Osim broda "Jadran", Lekić napominje da ova, kao i prethodne vlade, ne poklanja dovoljno pažnje pitanju razgraničenja sa Hrvatskom, na šta, kako navodi, godinama upozoravaju iz Evropske unije.

“Od Đukanovićeve vlasti, u drugom njenom dijelu potpuno je stavljena u drugi plan tema Prevlake, pa zatim i ove dvije vlade koje su bile, apsolutno ništa nije urađeno i to je jedan skandal, jedna neodgovornost koja je nevjerovatna. Jer naš je interes da definišemo to pitanje”, naveo je Lekić.

Problem granice sa Hrvatskom star je decenijama, a ponovo je aktualizovan nakon što je hrvatska poslanica Evropskog parlamenta Željana Zovko predala amandman na nacrt izvještaja o Crnoj Gori kojim je pozvala na hitno rješavanje ovog pitanja.

Izvještaj o napretku naše zemlje bi pred evropskim poslanicima trebalo da se nađe krajem ovog ili početkom narednog mjeseca.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније