Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

09. 11. 2017. 12:47 >> 12:18

PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Sagraditi skloništa za napuštene životinje

NVO Prijatelji životinja Podgorica je uputila dopis Vladi Crne Gore, Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za veterinu i fitosanitarne poslove, Veterinarskoj inspekciji, kao i svim lokalnim samoupravama u Crnoj Gori u kojem traže da se u svim opštinama sagrade skloništa za napuštene životinje.

Iz te NVO su naveli da sva skolišta treba da budu sagrađena u skladu sa zakonskim propisima, te da sva skloništa treba da rade po takozvanom "no kill" sistemu.

"Takođe smo tražili da sve lokalne samouprave rade po programu "Uhvati, steriliši i pusti", što bi ubrzo dalo rezultate u vidu smanjenja broja pasa lutalica na ulicama. Od onih opština koje nemaju skloništa, tražili smo da lokalne samouprave pomažu rad privatnih skloništa za napuštene životinje, te da im obezbijede besplatne veterinarske usluge, sve dok lokalna samouprava ne obezbijedi sklonište u sopstvenoj nadležnosti", navodi se u saopštenju.

Tražili su i formiranje nezavisne inspekcijske službe, koja će kontrolisati sva skloništa u Crnoj Gori, i davati primjedbe na rad. Ako primjedbe ne budu otklonjene u traženom roku, sklonište kako navode, mora biti privremeno zatvoreno, "sve do njegovog dovođenja u red".

"Inspekcijskoj kontroli moraju biti obaviješteni delegirani predstavnici NVO sektora, kojima je obaveza da prisustvuju svakoj inspekcijskoj kontroli skloništa. Takođe smo tražili da jednom nedjeljno bude omogućeno da posjećuju skloništa i udomljavaju životinje, dok bi predstavnici NVO organizacija mogli uvijek da uđu u skloništa uz obavezu da o tamošnjem stanju izvještavaju građane", saopšteno je iz NVO Prijatelji životinja.

Oni ističu da je Ministarstvo poljoprivrede dužno da uradi bazu podataka i čipovanje pasa i mačaka, kao i strogu kontrolu vlasnika i odgajivačnica. Samo u tom slučaju, ocjenjuju, može početi rješavanje problema napuštenih životinja.

"Tražili smo da nam svi gore navedeni u najkraćem roku pošalju odgovore na naše sugestije i zahtjeve. Obzirom da se bliži zima, te da će temperature iz dana u dan padati, vremena za čekanje nemamo, već lokalne samouprave moraju odmah reagovati i dovesti svoja skloništa u red, kako bi izbjegli prinudno zatvaranje i sudski postupak zbog kršenja Zakona o dobrobiti i zaštiti životinja", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније